EPCG-u zeleno svjetlo da pregovara o preuzimanju Željezare

Piše: Objavljeno: 15/08/2022
featured image

Foto: gov.me

“EPCG ima zeleno svijetlo da otpočne razgovore sa turskom kompanijom o preuzimanju Željezare”, kazao je premijer Dritan Abazović nakon sastanka na kome je trebalo da se odlučuje o predlogu da Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) otkupi imovinu Željezare Nikšić.

Abazović je nakon sastanka kazao da mu je prioritet da zaštiti radnike, te da je manje važno da li će fabriku preuzeti Miodrag Daka Davidović ili EPCG.

“Iznešen je biznis plan koji je po meni realan. Cilj je da se nađe održivo rješenje. Vidim dobru volju kod EPCG i Opštine Nikšić da se pomogne”, rekao je Abazović.

On je dodao da nema informaciju o tome da li su pregovori Davidovića s Tosčelikom propali, već da bi trebalo da budu nastavljeni 22. avgusta, piše rtcg.me.

Radnici, kako je kazao njihov predstavnik Ivan Vujović, nijesu dobili poziv na sastanak, već su ishod čekali ispred zgrade Vlade.

Pregovarački tim zaposlenih u Željezari Nikšić tim povodom obratio se ranije pismom premijeru Dritanu Abazoviću, ukazujući na benefite koje bi, kako smatraju, EPCG imala ako bi otkupila imovinu Željezare.

Kažu da prilikom odlučivanja treba uzeti u obzir to da je još 2018. i 2019. ideja jednog od zaposenih bila da se u krugu fabrike sagradi solarna elektrana i tako obezbijedi sopstveni izvor električne energije. Za to je, kažu, razrađen i projekat, a ideja se pokazala opravdanom.

“Pri današnjim cijenama električne energije na berzi povrat ove investicije u narednih najmanje 20 godina ubrala bi kompanija koja bi bila u vlasništvu EPCG. Postavlja se pitanje zašto država, odnosno EPCG, ne bi sagradila solarnu elektranu koja bi činila 1/5 proizvodnje Termoelektrane Pljevlja kada za to postoje idealni uslovi i kada je sadašnji vlasnik upravo imao namjeru da zadrži imovinu fabrike nakon otpuštanja zaposlenih sa istim ciljem”, kazali su zaposleni.

Kažu da bi u slučaju preuzimanja fabrike EPCG mogla da računa na brojne druge benefite.

Između ostalog tu navode proizvodnju kovanih legiranih čelika, korišćenje kapaciteta Radventa za interne potrebe fabrike i za pružanje usluga za potrebe tehničkog održavanja i remonta proizvodnih jedinica EPCG i za montažu solarnih panela na već započetim projektma u okviru EPCG.

Dodaju i da bi se opremanjem bivših proizvodnih hala u kratkom periodu obezbijedili uslovi za pokretanje velikog broja prerađivačkih kapaciteta EPCG.

Podsjećaju i da su stučnjaci iz Austrije i Italije prije par godina nudili opremu po principu ključ u ruke da su u prostorijama Željezare napravi centar za skladištenje podataka za potrebe lokalne samouprave, agencija, uprava i slično.

Pregovarački tim zaposlenih u Željezari izrazio je nadu da će prilikom donošenja odluke o sudbini Željezare uzeti u razmatranje navedene stavke i da će na današanjem sastanku biti odlučeno da se radnici Željezare vrate u proizvodne hale na obostrano zadovoljstvo i radnika i EPCG. 

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content