EPCG poništio sopstvene akcije: Osnovni kapital kompanije smanjen za 55 miliona eura

Piše: Objavljeno: 25/12/2022
featured image

Foto: EPCG, arhiva

Akcionari Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) danas su usvojili prijedlog odluke o smanjenju osnovnog kapitala po osnovu poništenja sopstvenih akcija.

Kako je saopšteno nakon sjednice, po osnovu poništenja 8.472.481 sopstvenih akcija nominalne vrijednosti 6,5175 eura po akciji, osnovni kapital EPCG je smanjen za 55,21 milion eura i sada iznosi 714,7 miliona eura, prenosi gradski.me.

Akcionari su i izmijenili Statut EPCG i utvrdili njegov prečišćeni tekst, a u skladu sa izmjenama na polju smanjenja osnovnog kapitala. Osnovni kapital Društva je podijeljen na 109.659.921 akciju.

Skupština akcionara je odlučila i da se EPCG zaduži za 82 miliona eura kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za potrebe finansiranja realizacije projekta vjetroelektrane „Gvozd“ kod Nikšića. Istovremeno je odobren i prijedlog odluke o odobravanju Aneksa 3 Ugovora članova Društva između EPCG i kompanije „Ivicom Holding GmbH“.

“U sklopu pripreme za raspravu o tački 3, konstatovano je da je dio manjinskih akcionara, uoči održavanja Skupštine, dostavio pisano obavještenje o namjeri korišćenja prava nesaglasnih akcionara na otkup akcija ukoliko se Skupština afirmativno izjasni o naznačenoj tački”, precizirali su iz EPCG.

Čitajući rezultate glasanja za tačku 3 dnevnog reda, predsjedavajući sjednice Skupštine akcionara, izvršni direktor, Nikola Rovčanin, istakao je zadovoljstvo činjenicom da EPCG nastavlja sa realizacijom razvojnih projekata.

„Čestitam svima na na odluci da se sprovede ovaj veoma važan posao za našu kompaniju. Datum za zaključenje Ugovora će se uskoro definisati. To je naša misija, naš plan i naš cilj. Smatram da je ovo jedan veliki doprinos u razvoju naše kompanije te da ćemo kroz dvije godine imati novi energetski objekat, što je važno i sa aspekta aktuelne ekološke rekonstrukcije. Ovo je još jedan u nizu energetskih objekata koje pokrećemo i koje gradimo, što je ogroman napredak, naročito kada se ima u vidu da je EPCG četiri decenije ozbiljno zaostajala u pogledu stvaranja novih kapaciteta. Stoga, ovo što sada radimo treba da služi na ponos i Elektroprivredi i vama kao akcionarima“, rekao je Rovčanin.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content