EP usvojio izvještaj o Crnoj Gori: Popis sprovesti kad se okonča politički zastoj

Piše: Objavljeno: 18/10/2023
featured image

Evropski parlament usvojio je danas izvještaj o Crnoj Gori, koji je uradio specijalni izvjestilac Tonino Picula.

Za izvještaj, koji je nakon usvajanja postao Rezolucija, glasalo je 529 evropskih poslanika, 51 je bio protiv, a 53 uzdržana.

Usvojen je i amandman koji se odnosi na popis.

“Poziva se Crna Gora da sprovede dugo očekivani popis stanovništva i stanovanja u skladu sa standardima Evropske unije i međunarodnim standardima čim se politički zastoj u zemlji okonča, kako ovo važno pitanje ne bi bilo iskorišćeno kao još jedan izgovor za pojačavanje polarizacije društva“, piše u amandmanu kojeg su podnijeli Picula i evropski poslanik Pedro Markez.

U prvom nacrtu izvještaja, koji je objavljen krajem juna, Crna Gora je pozvana da sprovede popis stanovništva i domaćinstava do kraja godine, u skladu sa EU i međunarodnim standardima.

Picula je sinoć tokom rasprave u EP rekao da popis ne treba koristiti kao još jedan politički alat za dodatnu polarizaciju društva.

“Kako bi se otklonile bilo kakve nedoumice oko popisa, ne govorimo o njegovom bojkotovanju već podržavamo sprovođenje popisa kao doprinosa razvojnoj politici svake zemlje. Ono što predlažemo je da se popis ne koristi kao još jedan politički alat za dodatnu polarizaciju društva. Otklanjanje političkih blokada bio bi konstruktivan preduslov za njegovo održavanje na otvoren i transparentan način bez ikakvog političkoh uplitanja. Na kraju, iako je ogromna većina nas željela iskreno čuti bolje vijesti iz Crne Gore u ovom mandatu, naglašavam da mi je bila izuzetna čast obavljati dužnosti izvjestioca za Crnu Goru”, kazao je Picula predstavljajući izvještaj.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content