Energetika je razvojna šansa Crne Gore

Piše: Objavljeno: 17/12/2022
featured image

Foto: Mediabiro

Energetika je jedna od najvećih razvojnih šansi Crne Gore, poručeno je sa jučerašnjeg okruglog stola na temu “Ekonomsko-energetska održivost Crne Gore” koju je organizovao Ekonomski fakultet u Podgorici.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Saša Mujović ukazao je na brojne probleme u tom sektoru poručujući da u kratkoročnom periodu nećemo imati problem sa snabdijevanjem električne energije.

-Proći ćemo mi ovu godinu i narednu ali šta će biti za deset godina, toga se ja bojim. Ne možete napraviti nešto ozbiljno u kratkom vremenskom periodu, a potrošnja će rasti jer je broj potrošača sve veći – kazao je Mujović.

On je kazao da je potrebno bolje planirati izgradnju energetskih objekata. S druge strane, iz EPCG poručuju da su svjesni svih mana koje imaju solarne elektrane ali su nam u ovom trenutku, kažu, one nužne.

-Da nam se dese još dvije godine haosa na berzi mi smo završili misiju. Mi sada imamo sreću u nesreći što u Crnoj Gori privrede nema. Da je u ovoj godini KAP bio priključen na mreži to bi značilo kraj za EPCG i KAP – rekao je Đukanović.

Iz Regulatorne agencije za energetiku poručuju da su najveći izazovi održivost sistema i stabilnosti cijena. Posebno ističu percepciju javnosti što se povećanje cijena električne energije doživljava neprihvatljivim.

-Održivost operatora prenosnog i distributivnog sistema je nužna kako bi se obezbijedio ekonomski razvoj i rast. Oni su tu radi korisnika sistema, oni su tu da bi omogućili da se na sistem priključe novi proizvodni objekti koji kad počnu da funkcionišu utiču na to da se smanji cijena za građane – kazala je Marija Vujović, direktorica odjeljenja za ekonomsku regulaciju u Regulatornoj agenciji za energetiku.

Statistika pokazuje da su distributivni gubici u tranzitnim zemljama oko 10 odsto dok su svega dva odsto u zemljama Evropske unije.

-Na osnovu planiranog bilansa električne energije za narednu godinu distributivni gubitci u Crnoj Gori su planirani u iznosu od 14,9 odsto, što pokazuje da je evidentna neefikasnost energetskog sistema u Crnoj Gori – kazao je Bojan Pejović, saradnik u nastavi na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

Sa skupa je poručeno i da su Termoelektrana Pljevlja i Rudnik uglja potrebni Crnoj Gori uz naznaku da su nam neophodni i neki novi energetski objekti.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content