Eko fond smanjuje upotrebu goriva u saobraćaju, podrška od resora

Piše: Objavljeno: 03/12/2023
featured image

Foto: gov.me

Ministar Saša Mujović sastao se juče sa direktorom Eko fonda Draškom Boljevićem, ocjenujući da je jako važno zajednički raditi kako na sprovođenju konkretnih programa i projekata, tako i na daljem razvoju i osnaživanju Eko fonda.

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, Eko fond je od strane Ministarstva energetike i rudarstva prepoznat kao partner koji može pružiti značajan doprinos u realizaciji konkretnih projekata u oblastima energetske efikasnost i obnovljivih izvora energije i na taj način doprinijeti postizanju ciljeva dekarbonizacije do 2030. godine.

Direktor Eko fonda je predstavnike Ministarstva energetike i rudarstva upoznao sa programima koje realizuje Eko fond namijenjene građanima, privredi i javnom sektoru.

Mujoviću su posebno bili interesantni programi koji imaju za cilj smanjenje upotrebe fosilnih goriva u sektoru saobraćaja, koji je poslije energetskog sektora glavni izvor CO2 emisija.

Predstavnici Eko fonda su Ministra informisali o glavnim problemima u sektora saobraćaja koji se odnose na visok stepen motorizacije (broj putničkih automobila na 100, stanovnika), starenju voznog parka, niskom udjelu javnog prevoza, i oslanjanju dominantno na drumski prevoz.

“Eko fond već sprovodi određene programe u okviru kojih je obezbijedio subvencije za nabavku električnih i hibridnih automobila, a koje imaju za cilj podizanje svijesti o važnosti prelaska na čistije vidove transporta. Ocijenjeno je da je ove programe potrebno značajnije podržati u narednom periodu, ali isto tako raditi na obezbjeđivanju stabilnog izvora prihoda za sprovođenje podrške dekarbonizacije saobraćaja, kroz unaprjeđenje zakonskih rješenja koja regulišu naknade za putarinu i registraciju motornih vozila”, zaključeno je u saopštenju ministarstva. 

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content