EFSA: Crna Gora i dalje bez afričke kuge svinja ali budite na oprezu

Piše: Objavljeno: 01/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA) nastavlja napore da zaustavi širenje afričke kuge svinja u Evropi produžujući kampanju na treću godinu i pokreće nove pilot aktivnosti u četiri zemlje. Usmjerena na region Jugoistočne Evrope, kampanja se sprovodi u partnerstvu sa lokalnim vlastima i u toku je u u osamnaest zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Estonija, Grčka, Mađarska, Kosovo, Letonija, Litvanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija.

Poljoprivrednici, veterinari i lovci biće ciljna grupa kampanje, jer imaju važnu ulogu u savjetovanju farmera o biološkoj bezbjednosti na farmi.

„Afrička kuga svinja je zarazna bolest koja se širi regionima širom Evrope koji ranije nisu bili pogođeni. Širenje bolesti je globalna prijetnja i rezultiralo je razornim gubicima za uzgajivače svinja u Evropi i šire“, kaže Bernhard Url, izvršni direktor EFSA i dodaje: „Zajedno sa našim partnerima u lokalnim vlastima radimo na tome da dođemo do farmera čija su stoka i sredstva za život pogođeni ovom smrtonosnom bolešću. Kampanja #stopASF ima za cilj da informiše farmere, kao i veterinare i lovce, o tome na šta treba obratiti pažnju uz našu poruku o otkrivanju, spriječavanju i prijavi.”

Kampanja #StopASF  dio je tekućih napora Evropske komisije i drugih međunarodnih tijela da zaustave širenje AKS u EU i susjednim zemljama.

Šta je afrička kuga svinja?

Afrička kuga svinja (AKS) je smrtonosna virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali izaziva značajne društveno-ekonomske poremećaje u mnogim zemljama. U Evropi, efikasna vakcina ne postoji, tako da epidemija može dovesti do ubijanja i neškodljivog uklanjanja velikog broja svinja sa farmi iz zaraženih i ugroženih područja.

Ciljevi kampanje i ciljne grupe

Kampanja je usmjerena na grupe ljudi i pojedinaca koji dolaze u kontakt sa domaćim i divljim svinjama, posebno uzgajivače svinja, lovce i veterinare. Uz pomoć lokalnih udruženja farmera, veterinarskih organizacija, lovačkih udruženja i drugih relevantnih institucija, kampanja ima za cilj podizanje svijesti o tome kako sprečiti širenje AKS.

Saznajte više

Posjetite web stranicu EFSA-ine kampanje AKS za više informacija, kao i listove sa činjenicama, infografike, postove na društvenim mrežama spremne za upotrebu i druge materijale.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)