Đurović: Udruženim snagama napraviti pravednije društvo za OSI

Piše: Objavljeno: 03/12/2022
featured image

Foto: Skupština Crne Gore

,, Svi zajedno, državni funkcioneri i društveni akteri, NVO sektor, političke partije i svi ostali činioci moraju nastaviti s neprekidnim radom koji će srušiti prepreke sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, boriti se za punu primjenu garantovanih prava osoba sa invaliditetom, razvijati njihove mogućnosti i potencijale i ne dopustiti da se osjete marginalizovanim i van društvenih zbivanja”, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

“Danas, kada obilježavamo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, važno je podsjetiti da je položaj osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori daleko od dobrog, te da donosioci odluka i društvo u cjelini moraju preduzeti konkretne mjere kako bi se problemi ove kategorije stanovništva riješili što prije”, kazala je ona.

Kako je kazala, činjenica je da u našem društvu postoje složene i brojne prepreke i poteškoće s kojima se svakodnevno suočavaju i bore osobe s invaliditetom.

“Uprkos tome što kao društvo napredujemo u pojedinim oblastima, nažalost, mora se istaći da smo u procesu unapređivanja statusa osoba sa invaliditetom malo napredovali, odnosno da i dalje postoje brojne fizičke, legislativne, institucionalne i ostale barijere koje prate osobe s invaliditeto”, rekla je Đurvić.

Dodaje i podatak da se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje na kraju juna ove godine nalazilo 9.973 nezaposlenih s invaliditetom, što je oko 22 odsto od ukupnog broja nezaposlenih u tom periodu.

“Nema opravdanja za to što se osoba sa invaliditetom sjetimo samo 3. decembra, dok preostali dio godine ne posvećujemo dovoljno pažnje ovoj kategoriji stanovništva. Takva praksa mora da se mijenja, a država mora stati iza svakog svog građanina, naročito iza osoba sa invaliditetom”, naglasila je Đurović.

Istakla je da se moramo boriti za dostizanje inkluzivnog i bezbarijernog društva za sve osobe sa invaliditetom, a na osnovu svega što smo do danas naučili, jasno je da je neophodno primjenjivati pristup pitanju invaliditeta zasnovan na ljudskim pravima.

“Svi zajedno, državni funkcioneri i društveni akteri, NVO sektor, političke partije i svi ostali činioci moraju nastaviti s neprekidnim radom koji će srušiti prepreke sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, boriti se za punu primjenu garantovanih prava osoba sa invaliditetom, razvijati njihove mogućnosti i potencijale i ne dopustiti da se osjete marginalizovanim i van društvenih zbivanja”, kazala je ona. .

Kao predsjednica Skupštine Crne Gore, pozvala je predstavnike svih relevantnih institucija, da združenim snagama, daju maksimalan doprinos u izgradnji pravednijeg, pristupačnijeg i inkluzivnijeg društva za osobe sa invaliditetom.

“To nije samo naša obaveza na putu ka Evropskoj uniji, već i način da iskažemo osnovno poštovanje ljudskih prava, kao i da pokažemo svoju humanu stranu i spremnost da sistemski pomognemo našim sugrađanima”, zaključila je ona.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content