“Državni vrh na putovanja za tri mjeseca potrošio 207.000 eura”

Piše: Objavljeno: 10/09/2023
featured image

Kabinet predsjednika države Jakova Milatovića i Generalni sekretarijat Vlade i Kabinet tehničkog premijera Dritana Abazovića za službena putovanja su u protekla tri mjeseca prikazali trošak od oko 207 hiljada eura, što uključuje dnevnice, prevoz, smještaj i druge povezane izdatke na tim putovanjima. To su podaci koje je medijima dostavila Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

Iz te NVO ističu da ova suma odgovara prosječnom iznosu mjesečnog socijalnog primanja za preko 1,3 hiljade materijalno ugroženih porodica, u kojima živi po više članova domaćinstava.

“U isto vrijeme, može se procijeniti da će nepotrebni boravak čak dvije državne delegacije u Njujorku, koje putuju na zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, građane koštati do 100 hiljada. Za taj iznos mogu se kupiti najmanje tri posebna kombija za prevoz djece i odraslih sa posebnim potrebama u tri crnogorska grada, što je trenutno jedan od akutnih problema u ovoj oblasti”, saopštili su iz ASP.

Prema istim podacima, Kabinet novoizabranog predsjednika države je za tri mjeseca od njegovog stupanja na dužnost po osnovu službenih putovanja prikazao trošak od najmanje 128 hiljada eura, od čega u proteklom mjesecu, odnosno avgustu čak 98 hiljada eura. U junu je prikazan trošak od preko 18 hiljada eura, a u julu više od 11 hiljada eura.

“Ako je suditi po prvim mjesecima rada novoizabranog predsjednika države izvjesno je da ne pokazuje senzibilitet prema uštedama u državnoj kasi, dok manjinsko-tehnička vlada već mjesecima otvoreno demonstrira totalno rasipništvo novcem građana ove države, te je ‘glodanje’ javnog novca, nakon pohare od vlada Demokratske partije socijalista nastavljeno istim tempom”, piše u saopštenju. 

Kada je riječ o Generalnom sekretarijatu i Kabinetu predsjednika Vlade, u avgustu, tokom kojeg su većinski bili na odmoru, na službena putovanja su potrošili oko 14,5 hiljada eura. U julu je to bilo nepunih 14 hiljada eura, a u junu oko 52 hiljade.

“Time trošak ove dvije vladine budžetske jedinice od septembra prošle godine, od kada Abazovićeva vlada upravlja državom nakon što joj je izglasano nepovjerenje, dostiže iznos od blizu 290 hiljada eura troška za službena putovanja u inostrantstvu i zemlji.”

Dodaju da je u septembru prošle godine, kada je Abazović putovao u Njujork na zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, trošak službenih putovanja za taj mjesec iznosio preko 81 hiljadu eura, a javne evidencije jasno pokazuju da je odlazak u taj grad odnio više desetina hiljada eura.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content