Država neefikasna u borbi sa mizoginim napadima

Piše: Objavljeno: 22/06/2024
featured image

Foto: UGC

U Podgorici je danas potpisan Memorandum o saradnji između Ženskog kluba Skupštine Crne Gore i ženskih odborničkih klubova iz čak četrnaest opština.

U narednom periodu, potpisnice Memoranduma će dijeliti vizije, ekspertize i druge profesionalne resurse, a Ženski klub Skupštine Crne Gore pružaće stručnu podršku lokalnim inicijativama ženskih odborničkih klubova, jačajući njihov uticaj i kapacitet.

Na konferenciji su dodijeljene nagrade za najbolju novinarsku priču na temu: „Učešće žena u političkom procesu i njihov uticaj na donošenje odluka“, piše Pobjeda.

Prvu nagradu dobila je Tijana Radulović iz „Radija Slobodna Evropa“, druga nagrada pripala je Bojani Dabović sa „Gradske TV“, a treću nagradu dobila je Nada Đurđevac novinarka Pobjede.

Na konferenciji, koju je u hotelu ,,Hilton“ organizovala Građanska alijansa, kao dio projekta koji je kroz Program malih grantova Demokratske komisije podržala Ambasada SAD u Podgorici, pojašnjeno je da je ovaj dokument posljedica ideje o stvaranju pravednijeg i razvijenijeg društva kroz osnaživanje žena i promociju rodne ravnopravnosti.

Pavle Ćupić, koordinator programa u GA, poručio je da je zastupljenost žena u politici na zabrinjavajuće niskom nivou, te da one svakodnevno nailaze na brojne prepreke i izazove.

– U Crnoj Gori gotovo da ne postoji politički eksponirana žena koja je jasno saopštila svoje stavove, a da nije bila predmet negativnih kampanja na društvenim mrežama. To podstiče i nedosljedna i neefikasna kaznena politika pasivnog državnog aparata, što u praksi dovodi do porasta govora mržnje i rodno zasnovanog nasilja nad ženama u javnom životu – kazao je on.

Potpredsjednica Skupštine i kopredsjednica Ženskog kluba Zdenka Popović je istakla da je potpisivanje Memoranduma od vitalnog značaja za ovu problematiku, te da je to alat kojim će osigurati da se čuje glas svake žene.

NJ.E. ambasadorka SAD Džudi Rajzin Rajnke je kazala da je promovisanje učešća žena u politici ključno za postizanje rodne ravnopravnosti i osiguravanje raznovrsne zastupljenosti u procesima donošenja odluka.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka ukazao je da kada su žene povezane eliminišu ekonomske, socijalne i kulturne granice.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)