Država će otvoriti sklonište za žrtve nasilja

Piše: Objavljeno: 07/12/2023
featured image

Foto: rtcg.me

U planu rada 44. Vlade je otvaranje skloništa za žrtve nasilja koje će biti u vlasništvu države, saopštila je ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić u emisiji “Budite budni – Pitajte vladu”, na TVCG. Najavila je i otvaranje kriznog centra za žrtve seksualnog nasilja.

Ona je poručila da u toj oblasti država mora da razvije sopstvene mehanizme. U narednom periodu će, kako kaže, biti pronađen i model realizacije tih planova sa preciznim rokovima, piše rtcg.me.

Kako je pojasnila, i krizni centar za žrtve seksualnog nasilja, mora biti u vlasništvu države i država će ga finansirati.

“Skolinište za žene žrtve nasilja je samo jedno od skoloništa koje država mora da ima, pred toga tu su i skloništa za prosijačinje i za muškarce…”, kazala je Nišić.

Plan implementacije svih tih projekata, kako kaže, biće rađen u saradnji sa Ministarstvom finansija.

“Mi moramo podržati civilni sektor koji je do sada radio ono što je radila država”, kazala je Mišić i dodala kako vjeruje će ti planovi biti završeni u mandatu ove vlade.

“Ono što je naš cilj jeste da se u narednom period obezbijedi prostor, a da zajedničkim snagama u saradnji više ministarstava i kroz IPA projekte, donacije i sredstva vlade taj posao realizujemo. Država mora da nađe način da se sa tim nosi, a pomoć civilnog sektora će dobro doći”, poručila je minisatrka.

Uvođenje femicida kao krivičnog djela će, kako kaže, biti i jedan od predloga nove Vlade.

Podsjetila je da je 16 žena za pet godina bilo žrtva femicida u Crnoj Gori.

“Vlada će svim svojim kapacitetima da se bori protiv svakog vida nasilja, pa i nasilja nad ženama. To nije pitanje samo Ministarstva rada i socijalnog staranja, ali nadam se da ću tu temu nametnuti Vladi kao aktuelnu”, poručila je ministarka Nišić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)