Druga žila podvodnog kabla sa Italijom u vrhu prioriteta Ministarstva

Piše: Objavljeno: 01/12/2023
featured image

Foto: Min.energetike

Uspješna realizacija projekta povezivanja elektroenergetskih sistema dvije države podmorskim kablom i značaj koji nastavak razvoja ovog projekta ima za Crnu Goru, jedna je od tema koje su bile u fokusu razgovora ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića i Andreine Marsele, ambasadorke Republike Italije u Crnoj Gori.

Mujović je, kako navode u saopštenju, informisao ambasadorku da je izgradnja druge žile podmorskog kabla stavljena na sami vrh liste prioritetnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori i da će radno tijelo za praćenje realizacije projekta imati zadatak da ubrza dinamiku pripremnih aktivnosti.

Zelena tranzicija i nove tehnologije u industrijskoj proizvodnji takođe su bili predmet razgovora i u tom smislu dogovorene su zajedničke aktivnosti ambasade Italije i institucija Crne Gore na snažnijem promovisanju potencijala i kapaciteta Crne Gore, kako bi italijanska privredna zajednica imala prilike da pronađe model za saradnju i povećanje direktnih investicija. U tom dijelu posebno je bilo riječi o Željezari Nikšić, o ranijem interesovanju italijanskih kompanija za ovo preduzeće i mogućnostima pokretanja proizvodnje “zelenog čelika”.

“Crnu Goru očekuje ozbiljan posao i puno aktivnosti u ovoj oblasti, značajna su nam iskustva koja Italija kao članica EU ima, a potrebni su nam kredibilni partneri u procesima pred nama”, istakao je Mujović.Ambasadorka Republike Italije je izrazila zadovoljstvo odlučnošću nove Vlade Crne Gore, kao i novoformiranog ministarstva energetike i rudarstva da projekte iz ovih oblasti stavi visoko na agendi svog rada.

Kako je naglasila svoj angažman u periodu koji slijedi iskoristiće da snažnije poveže kompanije i privredne zajednice dvije države i na taj način omogući bolju i direktniju komunikaciju i unaprijedi saradnju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)