Drljević: Ulagaćemo u bolje uslove za rad, ali moramo se osloboditi trulih stolica

Piše: Objavljeno: 28/11/2022
featured image

Foto: rtcg.me

Finansijska situaciju u Javnom servisu je pozitivna i povoljna, poručio je predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević.

On je gostujući u emisiji “Link” Radija Crne Gore, naglasio da će se novac ulagati u unapređenje programa što je na prvom mjestu, kao i u napređenje radnih uslova, ali i da će biti promjena u sistematizaciji, jer se Javni servis, kako je kazao, mora osloboditi trulih stolica, piše rtcg.me.

“Menadžment je direktno i po dubini skenirao situaciju i u dobroj mjeri uvidio ko je kočničar, a ko gura loptu naprijed i po tom pitanju ćemo uraditi značajno. Sami radnici sebi sistematizuju svoja radna mjesta i sebi prave mjesto kakvo zaslužuju. Ja sam ovdje vrlo često i nijesam tu da bih kontrolisao radnike, već da budem od koristi onima koji hoće da rade. Članovi Savjeta dobrano prate program i znaju u kakvom smo stanju, tamo gdje je dobro znaju da primijete, a tamo gdje je loše mi razgovaramo sa menadžmentom”, kazao je Drljević.

Najavio je da u nekom skorijem vremenu nećemo, kako je kazao, svi biti na broju.

Uvjeren je da će više puta mjeriti nego sjeći, a sjeći će tamo gdje je tkivo trulo.

“Te trule stolice ćemo eliminisati sistematizacijom. Često radimo izmjene i dopune sitemnatizacije na predlog menadžmenta i sada ćemo to raditi energičnije i stanje ćemo popraviti. Sistematizacija traje sve vrijeme i trajaće dok god budemo tu. Tu su generalni, direktori, rukovodioci po dubini, koji primjećuju gdje ima problema. Savjet do sada nije pravio probleme, jer smo uvjereni da menadžment nije imao grešaka prilikom izmjena sistematizacije”, kazao je Drljević.

Strah od otpuštanja, kako je dodao, treba da imaju samo neradnici i oni, kako je kazao, vječno bolesni.

Saglasan je da treba još radnika, i u narednom periodu će angažovati mlade radne snage, ali moraju im, kaže, napraviti prostor da rade a ne da dođu i nakon nekoliko mjeseca počnu da se ponašaju kao oni koji ne dolaze na posao ili prave probleme.

Naglasio je da su raspoloženi da čuju glas radnika, naročito u poboljšanju uslova i primjeni digitalizacije.

“Stojimo veoma dobro što se novca tiče, ali potrošnja tog novca nije bila zadovoljavajuća, zbog hakerskih napada nijesmo mogli da obavljamo javne nabavke i nadam se da ćemo do kraja godine napraviti da javne nabavke poguramo malo značajnije. Na unpaređenju programa smo radili i to nam je na prvom mjestu. Imamo iza nas godinu koja je bila za uigravanje i za nas koji kontrolišemo i za one koji ga prave. Radićemo na tome da ovdje rade zadovoljni ljudi, ali i gledaoci”, kazao je Drljević.

Što se tiče povećanja plata kroz program povećanja u javnom sektoru, ističe da će se dogovarati, te da menažmet ima dobru volji i da se to izdejstvuje.

DRI izvršila je reviziju rada RTCG, a Drljević ističe da je taj izvještaj za period 2021. godine, gdje je od juna ovaj savjet a zadnja četiri mjeseca ovaj menadžment.

“U principu sam zadovoljan, jer te primjedbe možemo da popravimo, nemamo negativan izvještaj ni po kom osnovu, a sljedeći biće značajno bolji. Pravo mjerilo rada ove garniture biće izvještaj DRI za 2022. Te primjedbe da je bilo neusklađenosti unutrašnjih akata sa zakonima, su notirane. Gdje se zakon često mijenja nije lako pratiti, ali to gdje smo mogli iako se nije odnosilo na period od kada smo tu, mi smo prilagodili”, objašnjava Drljević.

Poručio je da su jasno kazali da im je cilj da RTCG bude apolitičan.

“Idemo pravim smjerom i pozivam sve koji rade u javnom servisu da se politikom bave mimo ove kuće i samo kada zaokružuju na izborima koga žele. Sada su naši programi prisutni na mnogim mjestima gdje se ranije nije gladao, a istraživanja javnog mjenja su samo pečat toga što radimo. Tako ćemo nastaviti, kad ne budemo na toj trasi, ni mi nećemo biti ovdje”, poručio je Drljević.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content