Dragović: Crna Gora će prvi put u istoriji dobiti asistente za osobe sa oštećenim vidom

Piše: Objavljeno: 16/10/2023
featured image

Foto: gradski.me

Crna Gora će prvi put u istoriji dobiti asistente za osobe sa oštećenim vidom, odnosno peripatologe, kazala je u emisiji „Vikend na Gradskoj“ Anđela Dragović iz Saveza slijepih. To će, kako je istakla, biti veliki korak za zajednicu slabovidih i osoba oštećenog vida.

Dragović je povodom Svjetskog dana bijelog štapa poručila da je bijeli štap velika pomoć prilikom savladavanja prepreka i da predstavlja simbol nezavisnosti i slobode, piše gradski.me.

Savez slijepih Crne Gore raspisao je javni poziv za asistente za osobe sa oštećenim vidom na koji se prijavilo četvoro budućih peripatologa, kazala je Dragović.

„Mi smo sada u fazi obuke ptencijalnih instruktora i instruktorki. Akredidovan nam je program kod Zavoda za socijalnu i dječiju zaštitu, a koji se odnosi na obuku za samostalno kretanje uz pomoć bijelog štapa. Sada smo pri kraju prve faze uz pomoć ekspertkinje iz Slovenije“, navodi Dragović.

Dragović je poručila da u Crnoj Gori nedostaje literatura na Brajevom jeziku što sužava mogućnost osobama sa oštećenim vidom da se dalje obrazuju.

„To je trenutno stanje koje se se nemijenja, iako smo mi kao država predali aplikacioni paket za Marakeški Sporazum, tj. Sporazum ES slijepih kojim s eomogućava distribucija i razmjena materijala između zemalja potpisnica. Tako da vjerujem da će se u budućnosti to riješiti. Nekako smo stali, sve je promjenama upravljačkih struktura se to dešava i u drugim segmentima“, kaže ona.

Dragović je zaključila da osobe oštećenog vida traže da ih društvo tretira kao ravnopravne članove zajednice koji imaju kvalitete i kompetencije, a ne da ih posmatraju kroz invaliditet.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content