Dostupno osam miliona eura za razvoj ruralnog turizma i prerade na gazdinstvu

Piše: Objavljeno: 08/02/2024
featured image

Kroz IPARD III program za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju dostupno nam je osam miliona eura za razvoj ruralnog turizma i prerade na gazdinstvu, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Resor kojim rukovodi Vladimir Joković je u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, organizovalo danas u kompaniji “Šahović” d.o.o. u Tuzima, konferenciju povodom najave prvog Javnog poziva u okviru IPARD III programa za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju. Tema prvog javnog poziva je diverzifikacija i razvoj gazdinstva sa posebnim fokusom na investicije za razvoj ruralnog turizma i prerade na gazdinstvu.

Joković je istakao da koncept diverzifikovanja u oblasti poljoprivrede predstavlja posebnu razvojnu šansu, naročito u sjevernom dijelu Crne Gore.

„Kroz prvi Javni poziv za Mjeru 7 podmjera 7.1 „Podrška investicijama za razvoj ruralnog turizma“, podržavaju se investicije čija ukupna vrijednost prihvatljivih troškova iznosi od 10.000 eura do 200.000 eura. Potencijalni korisnici moći će da apliciraju za izgradnju i/ili rekonstrukciju i/ili opremanje komplementarnih ugostiteljskih objekata za pružanje usluga smještaja, objekata za pripremanje hrane i pića, uređenje turističke infrastrukture, izgradnju i/ili rekonstrukciju i/ili nabavku opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije i nabavku opreme i uređaja za tretman otpada i prečišćavanje otpadnih voda“, naglasio je Joković.

Razvojem prerade, ističu, na porodičnim gazdinstvima doprinosi se povećanju kvaliteta i raznovrsnosti ponude proizvoda crnogorskih poljoprivrednika. Proizvodi, kao što su sir, med i pčelinji proizvodi, mesne prerađevine, različite vrste alkoholnih i bezalkoholnih pića, prerađevine od povrća i voća (uključujući masline), povrće, začinsko i ljekovito bilje, predstavljaju važan dio ruralne ekonomije i doprinose povećanju prihoda na poljoprivrednim gazdinstvima.

”Kroz Javni poziv za podmjeru 7.2 „Podrška investicijama za preradu na gazdinstvu“, podržavaju se investicije čija ukupna vrijednost prihvatljivih troškova iznosi od 10.000 eura do 30.000 eura“, dodao je Joković.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa novi program pruža velike mogućnosti za crnogorsku poljoprivredu, ali i seoski turizam.

“Nadamo se da ćemo kroz našu IPARD podršku doprinijeti preokretanju trenda depopulacije u nekim dijelovima zemlje”, dodala je Popa poželjevši svim korisnicima i aplikantima programa IPARD puno sreće i uspjeha u ostvarenju svojih planova kroz novi program.

Vlasnik komanije „Šahović“ d.o.o. Samir Šahović zahvalan je jer je kroz IPARD program i zahvaljujući EU ostvario želju da ta kompanija dobije priliku, da stvori savremenu preradu mesa.

IPARD III program će trajati narednih sedam godina, a ukupan budžet podrške kroz nekoliko mjera može dostići 128 miliona eura, od čega 63 miliona eura bespovratno obezbjeđuje Evropska unija.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content