Donacija OEBS-a: Podrška žrtvama rodno zasnovanog nasilja

Piše: Objavljeno: 23/02/2022
featured image

Misija OEBS-a u Crnoj Gori prepoznaje značaj nevladinih organizacija NVO „Sigurna ženska kuća“ i „SOS Podgorica“ koje, komplementarno društvenom i sudskom odgovoru, rade na obezbjeđivanju sigurnog utočišta ženama i djeci, žrtvama rodno zasnovanog nasilja, navodi se u saopštenju.

Kao podrška tekućim nacionalnim naporima, Misija je 22. februara 2022. godine u Podgorici donirala oko 300 knjiga i kompleta za umjetnost i zanat za djecu i mlade koji su preživjeli rodno zasnovano nasilje, ističe OEBS.

Uručujući knjige i komplete tokom posjete skloništima dvije organizacije, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominique Waag kazala je da će sa novim resursima rodno zasnovano nasilje biti manje otvoreno ili implicitno opravdavano, ili tretirano kao lični problem, a više prijavljivano i kažnjeno, piše rtcg.me.

„Iako ništa nije važnije od zaštite i bezbjednog smještaja u slučaju nasilja, ove inspirativne knjige i zanatski kompleti doprinijeće naporima u učenju, kreativnosti i psihičkom blagostanju djece i omladine smještene u skloništima“, kazala je Waag.

Direktorica NVO „Sigurna ženska kuća“ Budislavka Mira Saveljić kazala je da je donacija nastavak podrške Misije skloništu tokom izazovne pandemije COVID-19, kada je „Sigurna ženska kuća“ dobila montažnu kuću namijenjenu žrtvama porodičnog i rodno zasnovanog nasilja.

“Ove knjige će pomoći djeci u rehabilitaciji od nasilja, a umjetnički i zanatski kompleti pomoći će mladima da, kroz naše nedjeljne kreativne i edukativne radionice, prebrode traumu“, kazala je Saveljić.

Direktorica NVO „SOS Podgorica“ Biljana Zeković zahvalila je Misiji na donaciji, kao i na dosadašnjoj pomoći u opremanju pojedinih djelova objekta, što je bio preduslov za osnivanje kriznog skloništa i proceduru licenciranja.

“Osim što djeci, omladini i njihovim majkama obezbjeđujemo smještaj, hranu i sigurnost, ove knjige su važne za njihov mentalni rast i razvoj“, kazala je Zeković.

Kako su zaključili, misija će nastaviti blisku saradnju sa institucijama i organizacijama civilnog društva na sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i djecom.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content