Dolar u prošloj godini ojačao

Piše: Objavljeno: 02/01/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Na svjetskim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta u prošloj godini porasla je oko osam odsto, jer je američka centralna banka prednjačila po agresivnosti u povećanju kamatnih stopa kako bi suzbila visoku inflaciju.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je ove godine oko osam odsto na 103,5 bodova, što je njegov najveći rast od 2015. godine, prenosi SEEbiz.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao oko šest odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,0705 dolara. Godinu prije euro je prema dolaru pao sedam odsto.

Kurs dolara prema japanskoj valuti skočio je u prošloj godini 14,5 odsto na 131,1 JPY, što je njegov najveći rast od 2013.

Jačanje dolara zahvaljuje se agresivnom povećanju kamata Feda u cilju suzbijanja inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koja je polovinom godine dostigla najviše nivoe u više od 40 godina.

Fed je od marta povećao ključne kamatne stope za ukupno 4,25 procentna boda, u raspon od 4,25 do 4,5 odsto, što je njihov najviši nivo u posljednjih 15 godina.

Tako agresivno zaoštravanje monetarne politike Feda nije zabilježeno još od 1980-ih godina.

Fed će i u ovoj godini povećavati kamate, pa su procjene čelnika centralne banke pokazale da bi konačna kamatna stopa, na kojoj će se zaustaviti ciklus povećanja kamata, mogla dosegnuti 5,1 odsto. To znači da bi Fed u ovoj godini mogao povećati kamate dodatnih 0,75 procentnih bodova, u raspon od pet do 5,25 odsto.

Zbog agresivnog povećanja kamata Feda, dolarov indeks dostigao je u septembru najviši nivo u 20 godina, no od tada je izgubio oko osam odsto. Ipak, u odnosu na početak prošle godine, dolarov indeks porastao je otprilike osam odsto.

U protekloj godini i Evropska centralna banka (ECB) je agresivno zaoštrila monetarnu politiku. Kako je inflacija u eurozoni dostigla najviše nivoe od kada taj blok postoji, ECB je povećala kamatne stope u četiri navrata, za ukupno 2,5 procentnnih bodova.

To predstavlja oštri zaokret, s obzirom na to da je godinama vodila vrlo podsticajnu monetarnu politiku. Centralna banka nedavno je poručila da će zbog visoke inflacije morati i u ovoj godini povećati kamatne stope.

Iako su i američka i evropska centralna banka znatno povećale kamate, dolar je ojačao prema euru, jer se smatra da Fed ima više prostora za zaoštravanje monetarne politike, s obzirom da je američka ekonomija ipak u boljoj situaciji od evropske, kojem prijeti recesija zbog energetske krize.

Dolar je još više ojačao prema jenu, što je posljedica vrlo popustljive monetarne politike japanske centralne banke kako bi podržala ekonomiju. Ipak, posljednjih sedmica centralna banka počinje da povlači dio podsticajnih monetarnih mjera, pa je jen donekle ublažio godišnji gubitak prema dolaru.

Američka valuta je u prošloj godini ojačala i prema gotovo svim ostalim najvažnijim valutama u svijetu. Tako je, na primjer, prema britanskoj funti kurs dolara porastao 10,7 odsto, a prema kineskom juanu 8,6 odsto.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content