Dolar ojačao

Piše: Objavljeno: 29/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Vrijednost dolara u odnosu na korpu valuta porasla je i ove sedmice, treće zaredom, jer su splasnule špekulacije da će američka centralna banka već u martu početi da smanjuje kamatne stope.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je ove sedmice 0,2 odsto na 103,47 bodova, piše seebiz. Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0,4 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,0855 dolara.

Ipak, kurs dolara prema japanskoj valuti ostao je gotovo nepromijenjen na sedmičnom nivou od 148,15 jena. Krajem prošle godine dolar je bio pod pritiskom zbog špekulacija da bi Fed u ovoj godini mogao agresivno smanjiti kamatne stope, počevši do marta.

Međutim, te špekulacije su posljednjih sedmica oslabile, s obzirom na to da podaci ukazuju na stabilan rast privrede.

Ove sedmice je objavljeno da je američka ekonomija u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porasla snažnije nego što se očekivalo, 3,3 odsto na anualiziranom nivou.

U cijeloj prošloj godini bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 2,5 odsto, iako su mnogi analitičari prognozirali recesiju zbog agresivnog povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

Svi posljednji podaci ukazuju na stabilan rast najveće svjetske ekonomij, uprkos visokim kamatnim stopama, pa je sve vjerovatnije takozvano mekano prizemljenje ekonomije, a ne recesija.

Ipak, kako se inflacija i dalje kreće iznad ciljanih nivoa Feda, centralna banka neće žuriti sa smanjenjem kamata, poručuju čelnici. Zbog toga su splasnule nade da će Fed već u martu početi da smanjuje kamate, pa većina analitičara procjenjuje da bi taj ciklus mogao početi u maju.

Evropska centralna banka takođe neće tako brzo početi da smanjuje kamatne stope. Ove sedmice, kao što se očekivalo, ECB je ostavio kamatne stope nepromijenjene i poručio da će ih ostaviti na povišenim nivoima dovoljno dugo kako bi se inflacija spustila prema ciljanim nivoima.

Predsjednica banke Christine Lagarde kazala je nakon redovne sjednice da je prerano za razgovor o smanjenju kamata. Na tržištu se sada procjenjuje da bi ECB mogla početi da smanjuje kamate u aprilu, a ne u maru kako se očekivalo.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content