Dok traju sajber napadi, izdavati račune u ‘offline’ režimu rada

Piše: Objavljeno: 26/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, Shutterstock

Zakonom je definisano da u slučaju sajber napada na Vladinu informatičku infrastrukturu i prekida rada fiskalnog servisa obveznik fiskalizacije izdaje račune u “offline” režimu rada, saopštila je Uprava prihoda i carina.

Crna Gora je od kasno sinoć izložena novoj seriji organizovanih sajber napada na Vladinu informatičku infrastrukturu, piše rtcg.me.

“Važno je istaći da su servisi i portali UPC bili nedostupni od jutros iz razloga onemogućavanja pristupa public DNS serverima u nadležnosti MJU. Dakle, svi portali i servisi iz gov.me domena od jutros nisu dostupni iz navedenog razloga”, saopšteno je iz UPC.

Kazali su da očekuju da će problem biti riješen do kraja dana.

“Što se tiče poreskih obveznika i obaveza u dijelu fiskalizacije računa, Zakonom o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga jasno je definisano da u ovom slučaju obveznik fiskalizacije izdaje račune u offline režimu rada, što podrazumijeva da kupac odnosno korisnik usluge dobija računa sa svim elementima računa izuzev JIKR koda”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, nakon uspostavljanja rada fiskalnog servisa obveznik fiskalizacije dužan je sve račune izdate u “offline” režimu naknadno da pošalje na fiskalni servis, a potrošač ima mogućnost skeniranjem QR koda da provjeri validnost fiskalizacije u svakom trenutku, te ukoliko račun nije fiskalizovan u roku od 48 sati da prijavi tu nepravilnost.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content