Dogovoreno povećanje plata umjetnicima

Piše: Objavljeno: 20/04/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Članovi Odbora za sprovođenje, praćenje, primjenu i tumačenje Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture saglasni su sa zahtjevom za korigovanje koeficijenata umjetničkoj grupi poslova, saopštilo je Ministarstvo kulture i medija na Tviteru.

“Raduje nas što smo uspjeli da u maniru zajedništva napravimo prvi korak u rješavanju problema koji je proteklih sedmica uznemiravao kulturnu scenu Crne Gore. Nastavljamo da razvijamo buduće saradnje kako kultura u Crnoj Gori ne bi bila na marginama, već prepoznata kao vitalni organ svakog savremenog društva”, poručuju iz Ministarstva kulture.

Podsjetimo ove sedmice umjetnici su protestovali ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici kako bi iskazali nezadovoljstvo, ne samo uzrokovanim Granskim kolektivnim ugovorom, već i sveukupnim stanjem u kulturi Crne Gore.

Oni nijesu bili zadovoljni Granskim kolektivnim ugovorom na osnovu kojeg umjetničkoj struci nijesu povećana primanja niti koeficijent, dok su ostali zaposleni u ustanovama kulture dobili povećanja plata od 20 do 25 odsto.

Nakon toga Sindikat kulture imao je rok do petka da pošalje zahtjev i održi sjednicu Odbora za sprovođenje, praćenje, primjenu i tumačenje Granskog kolektivnog ugovora (GKU), a na kojoj bi se glasalo za povećanje koeficijenata za umjetničku grupu poslova.

To je zaključeno tokom razgovora koji su sa premijerom Dritanom Abazovićem i predstavnicima Ministarstva kulture i medija (MKU) na čijem je čelu Maša Vlaović u Vladi održali predstavnici umjetničkog sektora: glumac i predsjednik novoformiranog Slobodnog sindikata kulture Vukan Pejović, glumice Katarina Krek i Jelena Simić i klarinetista Petar Garić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)