Dodijeljene nagrade: Djevojčice će osnažiti ICT budućnost

Piše: Objavljeno: 27/04/2023
featured image

Foto: Ministarstvo javne uprave

Ministarstvo javne uprave u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kompanijom MTEL obilježilo je Međunarodni dana djevojčica u ICT-u, koji tradicionalno obilježavaju zemlje članice Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) i dodijeljene su nagrade pobjednicama konkursa na temu „Djevojčice će osnažiti ICT budućnost“.

“Međunarodni dan djevojčica je prilika da pošaljemo poruku ne samo djevojčicama, nego i njihovim porodicama, školama i cijeloj zajednici, da znanjem, keativnošću i senzibilitetom, mogu biti jaka snaga svijeta tehnologije. Najbolji primjer za to su naše koleginice u ICT sektoru, koje svojim zalaganjem i rezultatima zaslužuju poštovanje“, kazao je ministar javne uprave, Maraš Dukaj.

Kazao ke da je činjenica da se na fakultetima iz IT oblasti upisuje samo 3% djevojaka od ukupnog broja upisanih.

“Omogućavajući djevojčicama jednake šanse za razvijanje u oblasti informacionih tehnologija, mi ne podržavamo samo njih, već opšti napredak. Samo zajedno, poštujući različitosti i sve naše posebnosti, možemo biti uspješni i srećni“, poručio je Dukaj.

 Djevojčicama je poručio da budu uporne, mudre i jake.

“Budite svjesne svojih potencijala. IT je sadašnjost i budućnost. Učite iz ove oblasti, jer znanjem osvjetljavate svijet tajni, u kome za sve ljude ima još puno posla. Ko traži, naći će. Budućnost je spremna za vas, budite i vi spremne za nju“, kazao je ministar.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović je kazao da je ponosan što je dio obilježavanja ovako značajnog datuma posvećenog djevojčicama u ICT-u.

„Djevojčicama da uputim riječi podstreka, jer bez njih nema budućnosti ni u ovim savremenim tokovima digitalizacije.”

Vojinović je istakao da je Ministarstvo prosvjete još 2021.godine svojom Strategijom o digitalizaciji dalo punu podršku svemu ovome što danas imamo prilike da vidimo.

Izvršna direktorica Mtel-a, Tatjana Mandić je kazala da su se „sa zadovoljstvom smo se odazvali pozivu da zajedno proslavimo i obilježimo Međunarodni dan djevojčica u ICT-u. Smatramo da je to veoma važno kako u smislu ekonomskog rasta i unapređenja konkurentnosti, tako i u smislu inkluzivnosti i rodne ravnopravnosti

„Čestitam svim učesnicama takmičenja i pobjednicama i želim da vas sve ohrabrim da nastavite da slijedite svoje snove i da gradite karijere u oblasti ICT-a. Nadam se, i da će vas dodatno motivisati nagrade koje je MTEL obezbijedio za prva tri mjesta. Vjerujem da će naš primjer poslužiti kao inspiracija i drugim kompanijama da podrže slične inicijative, kroz koje ćemo zajednički raditi na stvaranju pravednijeg i ravnopravnijeg društva za sve. Da svi zajedno gradimo i snažimo našu ICT zajednicu za bolju i uspješniju Crnu Goru“, poručila je Mandić.

Na svečanosti su dodijeljene nagrade pobjednicama konkursa na temu „Djevojčice će osnažiti ICT budućnost“, za najljepšu foto ili video priču za učenice sedmog i osmog razreda osnovnih škola u Crnoj Gori.

Prvu nagradu osvojila je Petra Radenović, učenica sedmog razreda OŠ “Sutjeska“, Podgorica (telefon Samsung). Druga nagrada pripala je Elmi Kalač, učenici sedmog OŠ “Vuk Karadžić“, Berane (pametni sat) i treća je Anastasija Kovačević, učenica osmog razreda OŠ“ Dušan Korać“, Bijelo Polje (pametni sat).

Ministar Dukaj je uručio specijalnu zahvalnicu za izuzetan doprinos razvoju ICT-a – tehnologije budućnosti Katarini Mitrović, učenici II razreda OŠ“Orjenski bataljon“ Herceg Novi.

Međunarodni dan djevojčica u ICT-u (Girls in ICT Day) obilježava se svake godine posljednjeg četvrtka u aprilu sa ciljem širenje svijesti kod djevojčica o značaju informaciono-komunikacionih tehnologija, kako bi se podstakle na razmišljanje o karijeri u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content