Dodatkom za samohrane roditelje obezbijediće im se bolji uslovi za život

Piše: Objavljeno: 20/12/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Prava Crna Gora predala je danas u skupštinsku proceduru amandmane na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim se značajno poboljšava odnos države prema samohranim roditeljima.

Kako je saopšteno, predlogom Prave Crne Gore samohrani roditelj sa jednim djetetom ostvarivaće pravo na mjesečni dodatak u iznosu od 100 eura, sa dvoje djece 130 eura, a sa troje i više djece 150 eura.

“Prava Crna Gora je, takođe, ovim predlogom značajno ublažila kriterijume za ostvarivanje prava na ovaj vid osnovnog materijalnog davanja i samohrane roditelje izdvojila kao posebnu kategoriju”, kazali su iz Prave CG.

Ističu da je činjenica da većina samohranih roditelja nakon razvoda žive kao podstanari, suočavaju se sa neplaćanjem alimentacije od strane drugog roditelja, imaju mala primanja ili su nezaposleni, piše rtcg.me.

“Postojeći oblici socijalne pomoći ne pomažu dovoljno samohranim roditeljima da riješe probleme sa kojima se suočavaju, zbog čega su oni i njihova djeca suočeni sa povećanim rizikom od siromaštva i socijalne isključenosti. Poseban problem samohranih roditelja je neredovno plaćanje alimentacije, čija visina je od 15% do 50% zarade roditelja kojem je sud naložio da plaća alimentaciju. Sredstva koja se dobiju na ovaj način evidentno nisu dovoljna ni za rješenje osnovnih egzistencijalnih problema”, poručuju iz Prave Crne Gore.

Napominju da je Alimentacioni fond uspostavljen jedino kao zamjena za izvršitelja, tako da ne predstavlja adekvatno rješenje problema samohranih roditelja.

U saopštenju piše da je cilj ovakvog zakonskog rješenja Prave Crne Gore prvenstveno da djeca imaju nešto bolje uslove za život u brojnim jednoroditeljskim porodicama, kojih je prema dostupnim procjenama oko 14.000.

“Imajući u vidu da su u Predlogu zakona o budžetu za 2023. godinu predložena velika sredstva za obezbjeđivanje nepotrebnog luksuza za državne funkcionere i iznajmljivanje poslovnih prostora u najskupljim poslovnim prostorima u novogradnji za potrebe državnih organa, očigledno je da ima novca koji bi se mogao preusmjeriti za one kojima je pomoć neophodna za obezbjeđivanje elementarnih uslova za život”, navodi se u saopštenju.

Prava Crna Gora poziva sve poslanike crnogorskog Parlamenta da podrže ovaj zakonski predlog i na taj način se odrede prema nezavidnom položaju ogromnog broja samohranih roditelja.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content