Dobitnica Nobela iza rešetaka: Košta me života što se borim za slobodu

Piše: Objavljeno: 05/12/2023
featured image

Foto: Guliver

Iranska aktivistkinja i dobitnica Nobelove nagrade za mir, Narges Mohamadi, koja se nalazi u zatvoru, poručila je u prokrijumčarenom pismu da će nastaviti da se bori za ljudska prava, čak i ako to dovede do njene smrti, prenosi švedska televizija SVT.

Muhamadi (51) služi više kazni u ozloglašenom zatvoru “Evin” u Teheranu, nakon što je osuđena po više optužbi, među kojima je i širenje propagande protiv Islamske Republike.

“Zatvor, psihološka tortura, stalno zatvaranje u samicu, kazna za kaznom; to me nije i neće zaustaviti. Zalagaću se za slobodu i jednakost, čak i ako me to košta života”, navela je ona u pismu.

Pismo predstavlja odgovor na pitanja koja su joj krišom dostavljena u zatvoru preko posrednika, prenosi rtcg.me.

Mohamadi je započela štrajk glađu u novembru u znak protesta jer joj, kako je navela, nije omogućen pristup zdravstvenoj njezi u zatvoru, ali SVT nije objavio nikakve informacije o njenom zdravlju, već samo kratki komentar da joj najviše nedostaju djeca.

Nobelov komitet odlučio je u oktobru da Nobelovu nagradu za mir za 2023. godinu dodijeli Mohamadi zbog, kako je naveo u obrazloženju, njene borbe protiv represije nad ženama u Iranu i borbe za promovisanje ljudskih prava i slobode za sve.

Mohamadi je jedna od vodećih aktivistkinja za ljudska prava u Iranu, koja se bori za prava žena i ukidanje smrtne kazne.

Mohamadi je bila u zatvoru 13 puta i osuđena je pet puta. Ukupno je osuđena na 31 godinu zatvora.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content