Do zime poskupljuju meso, brašno, ulje…

Piše: Objavljeno: 18/09/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Iako visoka stopa inflacije predstavlja problem i znatan udarac na kućne budžete većine građana, sve su prilike da se rast cijena neće obuzdati u skorije vrijeme.

Naime, prema tvrdnjama poljoprivrednika, novo poskupljenje poljoprivrednih proizvoda izvjesno je i u narednom periodu, a to je posledica vremenskih nepogoda i afričke kuge svinja koji su u ljetnjim mjesecima pogodili region.

Crna Gora, kao uvozno zavisna zemlja, teško da će moći da spriječi novi inflatorni udarac koji se najavljuje. Kako ističe predstavnik poljoprivrednika iz Banata Vukašin Baćina, situacija u poljoprivredi veoma neizvjesna, piše bankar.me.

Grad koji je ljetos zahvatio region desetkovao je usjeve suncokreta, što znači da će suncokretovo ulje poskupjeti. Takođe, ni rod kukuruza nije na nivoima iz prethodnih godina, gotovo je prepolovljen. To gotovo sigurno znači da će i cijena mesa znatno porasti, s obzirom na to da će doći do poskupljenja stočne hrane. Dodatan udarac na budžete svakako će zadati i pandemija afričke kuge svinja koja je u prethodnom periodu prorijedila stočne fondove širom Srbije i Balkana, to će dovesti do značajnijeg poskupljenja poručuje Baćina.

On ističe da u komunikaciji sa brojnim poljoprivrednicima primjećuje da je stanje jako loše, te da se poljoprivrednici suočavaju sa ogromnim gubicima, te da znatan broj njih odustaje od proizvodnje.

Gubici predstavljaju velike probleme poljoprivrednicima i zato mnogi od njih odustaju. Neće moći ljudi da se bave agrarom zato što neće imati novca za kupovinu sjemena, đubriva da zasnuju novu proizvodnju. Biće problema s obzirom na jaku povezanost regiona, Srbija sama neće imati dovoljno hrane za izvoz, pa će se to u nekom trenutku prenijeti i na susjedne države. Plaši nas situacija da će doći do uvoza mesa, mlijeka i drugih proizvoda sa Zapada, odnosno iz tamošnjih robnih rezervi za koje se u prethodnom periodu u javnosti Srbije vodila polemika o porijeklu te hrane navodi Baćina.

U sedmici za nama preko Produktne berze u Novom Sadu prometovano je 2.555 tona robe, što u odnosu na prethodnu sedmicu predstavlja pad od 38,42 odsto.

Već četvrtu nedjelju zaredom kukuruz je bio najtrgovaniji. Tokom čitave nedjelje na tržištu kukuruza bila je primjetna povećana tražnja u odnosu na ponudu, posebno kada je u pitanju novi rod kukuruza. Kukuruzom se trgovalo u cjenovnom rasponu od 16,60 do 16,75 dinara po kilogramu bez PDV-a. Ponder cijena iznosila je 16,68 dinara. Na tržištu pšenice tokom cijele nedjelje bila je primjetna slaba aktivnost učesnika, uz izjednačenu aktivnost na strani ponude i tražnje, piše u zvaničnom izvještaju s Produktne berze. Ovom žitaricom se tokom nedjelje trgovalo na jedinstvenom cjenovnom nivou od 19,30 dinara po kilogramu bez PDV-a (21,23 sa PDV-om).

U Srbiji afrička kuga odjavljena iz 28 žarišta

Afrička kuga svinja u regionu napravila je pravu katastrofu, a u Srbiji je otkrivena na 1.860 gazdinstava na teritoriji 45 opština, u 14 upravnih okruga (Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački, Mačvanski i Grad Beograd) potvrđeno 2.236 slučajeva kod domaćih svinja, od čega je 2.181 uginula svinja. U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 30.045 svinja. Na osnovu sprovedenog nadzora i dijagnostičkih ispitivanja stečeni su uslovi da se bolest odjavi na području 10 opština u 28 žarišta.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content