Djeca RE populacije da se upisuju u školu

Piše: Objavljeno: 30/03/2021
featured image

Roditelji RE populacije treba da iskoriste sve benefite koje pruža država kako bi se njihova djeca jednako školovala kao i sva ostala, poručio je Sokolj Beganaj iz Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Sa namjerom da podstakne upis u prvi razred osnovne škole djece romske i egipćanske populacije, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, u saradnji s Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava, nevladinim organizacijama i školama, i ove godine je pripremilo niz ohrabrujućih poruka namijenjenih roditeljima i djeci RE populacije, saopšteno je iz Ministarstva.

Da je obrazovanje jedini pravi put za djecu RE populacije, njihovu inkluziju i bolju budućnost, poručili su Milica Pajović iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Sokolj Beganaj iz Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, Ljubinka Nedić, direktorica JU OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“, Jasmina Berišaj, učenica JU OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ i Sebastijan Baftijari, učenik JU SSŠ „Spasoje Raspopović“.

Pajović je istakla da je sve više djece i mladih iz RE populacije koji se upisuju u vrtiće, osnovne i srednje škole, kao i na fakultete, piše rtcg.me.

 „Podrška države ne izostaje i ogleda se, između ostalog, u nabavci udžbenika, obezbijeđenom prevozu, brojnim stipendijama za srednjoškolce i studente, unapređenim uslugama i dodatnoj edukaciji“, poručila je Pajović.

Beganaj se osvrnuo na aktuelnu epidemiološku situaciju koja utiče na školovanje djece RE populacije i poručio roditeljima da, bez obzira na poteškoće, moraju da ostanu dosljedni u namjeri da se djeca upisuju u školu i ne napuštaju obrazovni sistem.

„Ukoliko ne obrazujemo našu djecu, ona će biti prepuštena ulici. Stoga, učinite sve da do toga ne dođe. Iskoristite sve benefite koje pruža država kako bi se naša djeca jednako školovala kao i sva ostala djeca“, poručio je Beganaj roditeljima.

Kao direktorica JU OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“, koja od osnivanja obrazuje veliki broj romske i egipćanske djece, Nedić je istakla da se u školi pruža podrška, njeguje jednakost i poštuje različitost. Pozvala je roditelje da upišu djecu i istakla da to mogu da učine elektronskim putem ili dolaskom u školu, uz pribavljenu potvrdu o ljekarskom pregledu.

Jasmina Berišaj je, svojim primjerom odlične učenice i dobitnice nagrade iz Fonda za kvalitet i talente, željela da podstakne djecu da se obrazuju, uz poruku da je škola njihov put do uspjeha.

 „Nama je malo potrebno da uspijemo i vjerujemo u sebe, a za to nam je neophodno obrazovanje i podrška roditelja“, kazala je Jasmina.

Srednjoškolac Sebastijan Baftijari je ohrabrio učenike romske i egipćanske populacije da ne napuštaju obrazovni sistem i da rade na ispunjenju svojih snova.

„Pored formalnog obrazovanja želio bih da vas pozovem da se uključite i u proces neformalnog obrazovanja, a tu mogućnost možete naći u velikom broju nevladinih organizacija koje se bave pitanjima Roma i Egipćana“, poručio je Sebastijan.

Iz ministarstva podsjećaju da će upis u prvi razred osnovne škole početi u četvrtak, 1. aprila 2021. godine, a može se izvršiti elektronski, putem sajta www.upisi.edu.me ili u školi. Upisuju se djeca rođena 2015. godine, odnosno djeca koja navršavaju šest godina u ovoj kalendarskoj godini.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content