Dio sudija bi da ukine da žene sa 64 godine idu u penziju

Piše: Objavljeno: 19/10/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Nekoliko sudija ima interes da bude ukinut član 17, stav 1 i 2 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), što bi dovelo do toga da žene sa 64 godine neće moći da odu u penziju, a što bi vodilo daljem urušavanju Ustavnog suda, kazao je u izjavi za portal RTCG izvršni direktor Građanske alijanse Milan Radović.

Ustavni sud danas odlučuje o ustavnosti članova Zakona o PIO kojim su propisani uslovi za odlazak u starosnu penziju, posebno člana koji propisuje mogućnost ženama, da ukoliko to žele, ostvare takvo pravo prije prestanka radnog odnosa po sili zakona.

Prema saznanjima portala RTCG, postoji mogućnost da Ustavni sud na današnjoj sjednici, ukine ovu mogućnost, a Radović poručuje da moraju pažljivije pristupiti tako važnom pitanju.

“Imajući u vidu važnost ovog pitanja i da se ova odluka koju će donijeti sudije ne odnosi samo na mali broj građana nego na kompletnu jednu polovinu društva tj. na sve žene, smatram da je Ustavni sud mora pažljivije pristupiti cijeloj stvari, a prije svega uzeti u obzir praksu Evropskog suda za ljudska prava. Naime, kada su u konfilktu interesa, sudije se pri odlučivanju moraju izuzeti od odlučivanja, a u konkretnom slučaju se radi o nekoliko sudija na koje se ova odluka i odnosi”, upozorava Radović.

Pojašnjava kako Evropski sud za ljudska prava u presudi Mežnarić protiv Hrvatske kaže da se mora utvrditi postoje li, sasvim odvojeno od ponašanja sudija, provjerljive čnjenice koje mogu podstaći dileme u pogledu njegove nepristranosti.

“To podrazumijeva da je da li pri odlučivanju postoji u nekom predmetu legitiman razlog za strah da neki sudija nije nepristran i da li se taj strah može smatrati objektivno opravdanim”, ističe Radović.

Prema pravilu suda, između ostalog se kaže i da kad neko pravilo nije propisano, ne znači da sudija može da se ogluši o to pravilo.

“Jer činjenica da neke odredbe nekog pravila ili zakona te već pogađaju ili te u neposrednoj budućnosti pogađaju, zamagljuju činjenicu da nepristrasno odlučuješ”, navodi Radović.

Kako dodaje, pravilo suda kaže “da ako iz bilo kog razloga nezavisnost ili nepristrasnost sudije može biti dovedena u pitanje, sudija sam mora da se povuče”.

Radović smatra da je sada u pitanju situacija kada nekoliko sudija ima interes da ovaj član Zakona bude poništen.

“Ima li veće pravne situacije od ove kada sudija treba da bude izuzet? Ovo će sigurno voditi daljem urušavanju ugleda Ustavnog suda”, zaključuje Radović.

Ukoliko se ukine odredba člana 17 stvoriće se situacija da žene sa 64 godine ne mogu ići u penziju ukoliko žele da ostvare to pravo.

Zakon u članu 17 propisuje da “osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 66 godina života (muškarac), odnosno 64 godine života (žena) i najmanje 15 godina staža osiguranja”.

Piše i da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content