Dio američkih medija počeo blokiranje pristupa ChatGPT-u

Piše: Objavljeno: 30/08/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

“Disney”, “The New York Times”, CNN dio su desetak velikih američkih medija koji su blokirali pristup ChatGPT-u i pokrenuli hladni rat protiv vještačke inteligencije.

Redakcije nekoliko američkih novina i televizijskih stanica preduzimaju odbrambene mjere kako bi zaštitile sadržaj od ChatGPT-a, revolucionarnog čat bota s vještačkom inteligencijom (AI) kojeg mnogi vide kao potencijalnog agresora za već oslabljenu medijsku industriju.

ChatGPT može stvoriti imitaciju teksta, videa, zvuka i fotografije u gotovo identičnom obliku i sadržaju originalnog autora materijala, prenosi rtcg.me.

Blokiranje se vrši umetanjem kodova u veb stranice koje sprečavaju ChatGPT veb pretraživač da skenira njihovu platformu u potrazi za sadržajem.

CNN je objavio da su mjere odbrane od ChatGPT uveli “New York Times”, “Reuters” i medijski divovi kao što su “Disney”, “Bloomberg”, “The Washington Post”, “The Atlantic”, “Axios”, “Insider”, “ABC News”, ESPN i “Gothamist”, između ostalih.

Izdavači kao što su “Condé Nast”, “Hearst” i “Vox Media”, koji proizvode više poznatih publikacija, takođe su preduzeli mjere odbrane.

Sadržinski jake arhive i prava intelektualnog vlasništva ovih medijskih organizacija su od ogromne vrijednosti i ključni su za obuku AI modela kao što je ChatGPT kako bi korisnicima pružili preciznije informacije.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content