Dezinformacije kao meka moć Rusije prisutne i u Crnoj Gori

Piše: Objavljeno: 19/10/2023
featured image

Međunarodna konferencija u okviru projekta “Poljsko iskustvo u borbi protiv dezinformacija – inspiracija za Zapadni Balkan” održana je danas na Univerzitetu Donja Gorica pred velikim brojem studenata, profesora i saradnika sa ovog univerziteta.

Riječ o javnoj misiji koju finansira Ministarstvo spoljnih poslova Republike Poljske, a koju sprovodi Centar za evropske studije Univerziteta u Varšavi u saradnji sa Centrom za međunarodne odnose iz Poljske, Univerzitetom Donja Gorica, Univerzitetom “St. Kliment Ohridski” iz Bitolje, Atlantskim savezom Crne Gore, Institutom za istraživanje i evropske studije, Crnogorskom panevropskom unijom i Centrom za demokratsku tranziciju. 

Profesorica na Univerzitetu Donja Gorica, dr Milica Vukotić ističe da je ovo još jedan od dokaza da UDG prati trendove u različitim oblastima među kojima se borba protiv širenja dezinformacija istakla kao poseban prioritet. 

“Borba protiv širenja dezinformacija je uključena u naš obrazovni proces kao tema naročito na Humanističkim studijama. Mi težimo da obrazujemo naš kadar, kako asistente i saradnike, tako i naše profesore i profesorice da mogu da odgovore izazovima koje ova tema rađa,” kazala je dr Vukotić. 

Konferencija je proizišla iz saradnje UDG-a sa Centrom za evropske studije Univerziteta u Varšavi koja traje od februara ove godine. Direktor Centra za evropske studije, Dr hab. Kamil Zajączkowski istakao je da je ovo tek početak duge i uspješne saradnje sa crnogorskim univerzitetom, te ukazao na značaj današnje konferencije. 

“Veoma je važno objasniti vašim studentima, ali i drugim ljudima iz Crne Gore da Rusija i Putin koriste meku moć, različite vrste dezinformacija kako bi prikazali dešavanja u Ukrajini. Ova konferencija će pokazati ljudima u Crnoj Gori da moraju da budu oprezni oko toga što vide na internetu, televiziji ili novinama. U EU, ali i u Crnoj Gori moramo naučiti kako da se borimo sa dezinformacijama. To nije lak zadatak, ali mislim da što više ovakvih konferencija može doprinijeti promjeni,” kazao je Zajączkowski. 

Koordinator projekta za Crnu Goru, vanredni profesor na Humanističkim studijama Univerziteta Donja Gorica, Dr Mehmedin Tahirović istakao je da je značaj saradnje sa Univerzitetom u Varšavi i organizacije ove konferencije u Crnoj Gori veći samim tim što je crnogorsko stanovništvo podijeljeno na one koji podržavaju Ukrajinu, dok su drugi na strani Rusije. 

“Ovaj projekat se tiče borbe protiv dezinformacija koje plasiraju Rusija i druge zemlje, koje imaju za cilj da pasiviziraju agresiju Rusije na Ukrajinu i naravno da dezinformišu zemlje Zapadnog Balkana o tome šta se stvarno tamo događa,” objasnio je dr Tahirović. 

Predavači su uspjeli da predstave tu problematiku velikom broju studenata UDG-a zahvaljujući zanimljivim prezentacijama o nizu aktuelnih tema. Profesor Tahirović održao je predavanje o uticaju rata u Ukrajini na bezbjednost Zapadnog Balkana i Crne Gore.

“U tom dijelu sam posebno istakao naše slabe bezbjednosne institucije, vrlo skromne kapacitete za odgovore na ovakav tip djelovanja u Crnoj Gori, što se nažalost da vidjeti i po stanju u društvu koje je danas pod velikim uticajem određenih kriminalnih struktura i visokog stepena korupcije što sve usložnjava dalju situaciju u Crnoj Gori,” poručio je Tahirović. 

Osim dezinformacija koje se tiču rata u Ukrajini, na konferenciji se pokrenula i zanimljiva rasprava o rizicima i izazovima koji se nalaze pred Crnom Gorom na putu ka članstvu u EU. 

“Integracija je prostor za sve nas, te ne predstavlja gubljenje identiteta. Integracije treba da budu spoljnopolitički fokus naših političkih elita, ne samo deklarativni i populistički, već suštinski sa jasnom koncentracijom ograničenih resursa sa kojima raspolažemo i to u funkciji vremena. Agenda 2030 je jako blizu, ne treba je shvatiti kao poruku razočarenja, već kao izazov za sve nas da ga ispunimo. Puno toga treba da saberemo, oduzmemo, da prođemo kroz integracijski SWOT i da uvijek posmatramo gdje je interes Crne Gore u svakoj integracijskoj godini i kako do njega doći,” kazala je predsjednica Crnogorske panevropske unije, prof dr Gordana Đurović

Sam kraj intenzivnog, ali produktivnog skupa bio je posvećen medijskim manipulacijama, a izuzetna govornica na tu temu je bila dr Jovana Davidović sa Fakulteta političkih nauka UCG. 

“Danas je medijski prostor prezasićen dezinformacijama, ali ne toliko očitim oblicima lažnih vijesti, već suptilnim formama medijske manipulacije i to je za medijsku publiku mnogo teže da razotkrije. U kriznim situacijama se uvijek ispolji sposobnost medija da šire dezinformacije, ali takođe ne treba zaboraviti ni njihovu ulogu koju imaju u društvu, da kritički sagledavaju pojave koje se dešavaju u društvu i da ih reinterpretiraju. Stoga treba tražiti više alternativnih izvora informisanja kako bi se ti svi podaci uporedili,” kazala je dr Davidović. 

Veliko zadovoljstvo načinom na koji je protekla cijela konferencija izrazila je konzul Republike Poljske u Crnoj Gori, dr Małgorzata Łakota Micker koja je istakla da je ovo tek početak dobre saradnje i kvalitetnog dijaloga između Crne Gore i Poljske, te da će i kroz buduće projekte težiti da riješe zajedničke probleme.  

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content