Deset ostrva za lagodan život i rad na daljinu

Piše: Objavljeno: 07/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, Unsplash

Mnogi od onih koji su iskusili rad na daljinu – više se ne bi vraćali na “staro”. Britanija trenutno testira i radnu sedmicu od četiri dana, a zaposleni uključeni u ovaj pilot projekat kažu da vide pozitivne efekte produženog vikenda: srećniji su, produktivniji, zdraviji.

Stoga, ako vam branša koju ste izabrali to dozvoljava, možda nije loše da se oprobate u radu na daljinu. Blumberg predlaže popularne karipske destinacije kao što su Kuraćao, Aruba i Jamajka, poznate po svojim sjajnim plažama.

To su ujedno i tropska ostrva koja nude neke od najboljih uslova za život u odnosu na iznos novca koji digitalni nomadi treba da izdvoje kako bi neko vreme živeli tamo, prenosi bankar.me.

Listu najpopularnijih ostrva za digitalne nomade napravila je softverska kompanija Zenefits, posvećena oblasti ljudskih resursa. Popisano je čak 50 ostrva na osnovu sedam kriterijuma: stanovništvo, prosječna temperatura, brzina interneta, cijena smještaja, prosječni dnevni budžet, lakoća dolaženja na ostrvo iz SAD i ,,stvari koje treba uraditi i vidjeti”.

Holandsko-karipsko ostrvo Kuraćao zauzelo je prvo mjesto na listi 10 najboljih za rad na daljinu, sa prijatnim prosječnim temperaturama u godini i brzinom WiFi mreže koja je iznad američkog prosjeka. Mimo konteksta posla, tu su i netaknute plaže ušuškane u uvale, kao i nacionalni park gdje turisti mogu da gledaju kako kornjače polažu jaja.

Tajlandski Ko Pa Ngan je još jedna idealna lokacija za rad na daljinu. Treba istaći da je tu svoje mjesto pronašao velnes rizort The Sanctuary izgrađen 1991. Na ovom ostrvu, turista u prosjeku dnevno potroši 17 dolara, ne računajući smještaj.

Na trećem mjestu je Fernando de Noronja (Brazil), zatim Uskršnje ostrvo udaljeno 3.600 km zapadno od Čilea, potom Aruba, Sveta Lucija, Veliki Kajman, Mali Kajman, Morea (poznato i kao Magično ostrvo), i na kraju – Jamajka.

Kako rad od kuće ostaje norma, a kompanije nude fleksibilnije uslove, radnici više nego ikad žele da se upute u inostranstvo radi promjene okruženja. Kao odgovor na to, neke zemlje su usvojile različite mjere da privuku ove grupe radnika. Indonezija, recimo, razmatra specijalnu vizu za radnike na daljinu, a Tajland nudi poreske olakšice za one koji bi tamo radili na duže staze.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content