Delegacije EU: Vrtićima i Savezu slijepih na dar Zbirka bajki evropskih naroda

Piše: Objavljeno: 22/09/2021
featured image

Zbirka bajki evropskih naroda pod nazivom “Zajednički evropski korijeni” koju su štampali Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar, a u sklopu kampanje EU na dlanu, biće poklonjena svim crnogorskim vrtićima i Savezu sijepih, s obzirom na to da je štampana i na Brajevom pismu.

Na neformalnom druženju u EU info centru, ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa uručila je primjerke štampanih knjiga predstavnicima Ministarstva prosvjete i Saveza slijepih. Knjige će u saradnji sa Ministarstvom biti poklonjene svim crnogorskim vrtićima, piše rtcg.me.

“Kada je prošle godine kriza COVID-19 zatvorila ne samo Crnu Goru već gotovo cio svijet, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar proizveli su za društvene mreže i televizijske kanale serijal evropskih bajki. Smatrali smo da najmlađi, koje su mjere za borbu protiv COVID-19 možda i najviše pogodile zaslužuju da im tih dana, makar na nekoliko minuta, skrenemo pažnju sa svakodnevice. I da to učinimo bajkama koje predstavljaju zajedničko evropsko nasljeđe. Štampanje knjige evropskih bajki bio je logičan nastavak te priče. Danas se radujemo što će ti štampani primjerci završiti u crnogorskim vrtićima. Smatramo da nema ljepšeg mjesta ni važnije publike kojoj smo mogli pokloniti ovu knjigu. Dodatno je Delegacija EU u Crnoj Gori finansirala i štampu Evropskih bajki na Brajevom pismu. Drago nam je što smo dio evropske kulture, trajanja i zajedničkih korijena tako učinili dostupnim građanima koji čitaju na ovom pismu“, poručila je Popa.

Ona se zahvalila Ministarstvu prosvjete i Savezu slijepih na partnerstvu u realizaciji projekta za koji je Goran Macanović iz Saveza slijapih kazao da je izuzetno značajan, jer je pristupačnost informacija za osobe sa oštećenim vidom jedan od ključnih standarda za ravnopravnost i jednakost građana.

“Ove bajke će pružiti veliku mogućnost za ravnopravnost, kako djeci sa oštećenim vidom, tako i odraslim osobama sa oštećenim vidom koje imaju u svojim porodicama djecu, kako bi mogli i oni kao njihovi poznanici i prijatelji bez oštećenja vida da upoznaju svoju djecu sa sadržajem bajki. Jako nam je značajno da smo ovaj serijal bajki prilagodili Brajevom pismu jer će to biti prilika da se osobe sa oštećenim vidom upoznaju sa različitim evrpskim kulturama“ kazao je Macanović.

Predstavnica Ministarstva prosvjete Tamara Milić, je istakla da cijela priča o sistemu obrazovanja počinje sa predškolskim procesom kada djeca uče ne samo o sebi, već i o širim i univerzalnim vrijednostima.

Bajke objavljene u knjizi snimljene su i prikazivane na crnogorskim televizijama i društvenim mrežama Delegacije i EU info centra.

Ambasadorka Popa je kao poklon najmlađima pročitala bajku iz njene domovine, Rumunije. Bajka nosi naziv “Zašto rode nemaju rep“.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content