Đeka: Potrebne jake institucije za postizanje pune rodne ravnopravnosti

Piše: Objavljeno: 16/05/2022
featured image

Rodna ravnopravnost jedan je od prioriteta ove Vlade u njenom radu na uspostavljanju pune demokratije i zaštite ljudskih prava, istakao je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka na današnjem, 14. zasijedanju Ženskog parlamenta.

On je, obrazlažući zašto je rodna ravnopravnost važna i zašto je bitno da bude svima važna, pojasnio da je rodna ravnopravnost preduslov da naše društvo funkcioniše otvorenije, bolje, pravednije, poštujući prava i jednakost svih, piše rtcg.me.

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, sa svojim partnerima, ostaje otvoreno za pružanje pune podrške na izgradnji kapaciteta radi efikasnije implementacije politika rodne ravnopravnosti na svim nivoima i naglasio da će resorno ministarstvo prvo svojim primjerom ukazati na važnost izgradnje institucionalnog sistema koji treba da osigura efikasnu implementaciju politika rodne ravnopravnosti.

Kako navode u saopštenju, praksa pokazuje da stepen rodne ravnopravnosti još nije na zadovoljavajućem nivou.

Ministar je konstatovao da Vlada prepoznaje i identifikuje sve pomenute izazove i tretira ih kroz svoja strateška dokumenta.

“Prošle godine usvojen je četvrti nacionalni dokument čiji je strateški cilj da do 2025. godine u svim oblastima društvenog života dostignemo veći stepen rodne ravnopravnosti i omogućimo svim građanima/kama jednako uživanje ljudskih prava i sloboda, kao i jednak pristup svim društvenim resursima”, istakao je.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se i dalje nije oslobodila od tradicionalizma, stereotipa i predrasuda što je uzrok, možda u najvećoj mjeri rodne nejednakosti, ali vjeruje da će svako iz svog domena dati pun doprinos uspostavljanju pune rodne ravnopravnosti ako se bude svojim poslom bavio najbolje što zna.

“Uz podršku dugogodišnjih međunarodnih partnera, Evropske unije, civilnog sektora, svih relevantnih aktera koji učestvuju u postizanju pune rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori, siguran sam da ćemo uspjeti da uvedemo rodne principe u sve javne politike“, rekao je ministar.

“Proces pristupanja Evropskoj uniji, kao i koraci koji se preduzimaju kako bi se postigli Ciljevi održivog razvoja, dodatno su osnažili rodne politike, a Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava ostaje otvoreno za konstruktivne predloge, sugestije, dalji dijalog u cilju nalaženja najboljih modela saradnje na realizaciji rodnih politika”, zaključio je ministar.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content