Definisan akcioni plan za zaštićenu oznaku “Pljevaljski sir”

Piše: Objavljeno: 30/01/2024
featured image

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

U saradnji sa nevladinim Udruženjem proizvođača, koje je iniciralo i sprovelo proces registracije oznake porijekla “Pljevaljski sir”, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u dogovoru sa Službom opštine Pljevlja i kontrolnim tijelom “Monteorganica”, održalo je sastanak u Pljevljima u cilju definisanja daljeg akcionog plana za sertifikaciju ovog prepoznatljivog proizvoda.

Zaštićene oznake porijekla predstavljaju kolektivna prava, a zahtjev za registraciju oznake porijekla može podnijeti isključivo udruženje proizvođača ili prerađivača koji proizvode ili prerađuju određeni proizvod.

Proizvod “Pljevaljski sir” uspješno je registrovan kao oznaka porijekla kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz angažovanje NVO “Pljevaljski sir”. Naredni korak u implementaciji ovog sistema je podnošenje zahtjeva za kontrolu i sertifikaciju kod ovlašćenog kontrolnog tijela “Monteorganica”.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede tokom sastanka je detaljno razrađen akcioni plan za sertifikaciju “Pljevaljskog sira”.

“Glavni fokus plana je uspostavljanje interne kontrole i vođenje evidencija proizvodnje od strane proizvođača/udruženja, što predstavlja osnovni preduslov za izdavanje sertifikata. Ovaj korak ima ključnu ulogu u obezbjeđivanju garancija potrošačima o porijeklu proizvoda. Nakon uspješnog uspostavljanja procesa kontrole od strane proizvođača i potvrde kroz eksternu kontrolu koju sprovodi “Monteorganica”, proizvođačima će biti omogućeno izdavanje sertifikata, kao i pravo na upotrebu zaštićenog naziva i logotipa na proizvodu “Pljevaljski sir”, navodi se u saopštenju.

Posebno je istaknut značaj animiranja i uključivanja što većeg broja proizvođača pljevaljskog sira, u saradnji sa pljevaljskom lokalnom upravom i relevantnim udruženjima.

“Sprovođenjem ovakvih aktivnosti želimo da podstaknemo proizvođače na predan rad u cilju očuvanja autentičnosti i kvaliteta pljevaljskog sira”, stoji u saopštenju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content