Davos: Ekonomski problemi, rat, klimatske promjene teme foruma

Piše: Objavljeno: 17/01/2023
featured image

Foto: Guliver/rtcg.me

Na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu lideri pokušavaju da premoste političke podjele u polarizovanom svijetu, podrže posrnulu ekonomiju i pozabave se zabrinutostima oko klimatskih promjena.

Zimsko zasijedanje Svjetskog ekonomskog foruma počelo je 16. januara u Davosu u Švajcarskoj, prvo od 2020. godine.

Očekuje se skoro 600 izvršnih direktora kompanija i više od 50 šefova država ili vlada.

Na forumu učestvuje predsjednica Evropske komisije Ursule fon der Lajen, američki izaslanik za klimu Džon Keri i novi predsjednici Južne Koreje, Kolumbije i Filipina, piše rtcg.me.

Kineski vicepremijer Liu He obraća se okupljenima 17. januara, dan prije svog prvog sastanka sa američkom koleginicom, ministarkom finansija Dženet Jelen (Janet Yellen), u Cirihu. Jelen neće doći u Davos.

U Davos ne dolaze američki predsjednik Džo Bajden predsjednik Kine Si Đinping, britanski premijer Riši Sunak, indijski premijer Narendra Modi, francuski predsjednik Emanuel Makron.

Neće biti ni ruski predsjednik Vladimir Putin zbog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine.

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska je na putu za Davos i govoriće 17. januara, dok će njen suprug, predsjednik Volodimir Zelenski, obratiti video linkom 18. januara.

Glavna tema usporavanje globalne ekonomije

Usporavanje globalne ekonomije biće glavna tema u Davosu, a na sjednicama će govoriti zvaničnici od izvršne direktorke Međunarodnog monetarnog fonda Kristaline Georgieve i predsjednice Evropske centralne banke Kristin Lagard.

Inflacija je porasla kako se svijet ponovo otvorio od pandemije COVID-19, a Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, podižući cijene hrane i energije. Iako je počela da usporava u velikim ekonomijama kao što su SAD i one u Evropi, inflacija je i dalje bolno visoka.

Prelazak sa fosilnih goriva na čistu energiju

Glavna klimatska tema koja se pojavljuje na panel sesijama foruma je energetski prelazak sa fosilnih goriva na čistu energiju.

Bivši potpredsjednik SAD Al Gor će govoriti o dekarbonizaciji, naporima da se izgradi čista energetska infrastruktura i obezbijedi pravična tranzicija.

Biće održane i sesije o pitanjima kao što su prilagođavanje klimatskim promjenama i paneli o krčenju šuma, biodiverzitetu i budućnosti zaštite životne sredine.

Tokom cijele nedelje, kritičari i aktivisti će čekati ispred konferencijskog centra u Davosu kako bi pokušali da pozovu na odgovornost donosioce odluka i poslovne lidere.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content