Davkova prva makedonska žena predsjednica: Vrijeme je za jedinstvo

Piše: Objavljeno: 14/05/2024
featured image

Foto: Guliver, AP Photo/Boris Grdanoski

Novoizabrana predsjednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova dala je prije dva dana svečanu izjavu pred Sobranjem, čime je započela petogodišnji mandat.

Davkova je tokom svečane izjave izbjegla da izgovori puno ustavno ime države Sjeverne Makdonija, već je rekla da će „štiti suverenitet Makedonije“.

Davkova je istakla da će biti predsjednica svih građana i da je vrijeme za jedinstvo.

„Biću predsjednca i lijeve i desne strane parlamenta. Biću predsjednica svih građana. Neću praviti razlike niti po etničkoj, niti po vjerskoj, niti po bilo kojoj drugoj osnovi“, rekla je Davkova, koja je veći dio govora posvetila pravima i borbi za jednakost žena, prenosi rtcg.me.

Ceremonija primopredaje funkcije, uz najviše državne i vojne počasti, biće održana popodne u Kabinetu predsednika Sjeverne Makedonije „Vila Vodno“.

Nakog toga Davkova i dosadašnji šef države Stevo Pendarovski imaće „tet a tet“ susret.

Davkova je rođena 1953. godine, a ubjedljivo je pobijedila na predsjedničkim izborima održanim u dva kruga, 24. aprila i 8. maja.

Univerzitetska profesorka u penziji i poslanica u poslednjem sazivu Sobranja postala je šesti lider Severne Makedonije od osamostaljenja zemlje.

Siljanovska-Davkova bila kandidat VMRO-DPMNE i na predsjedničkim izborima 2019. godine, ali je tada izgubila od Pendarovskog, koji bio zajednički kandndat SDSM i albanske partije DUI.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content