Dautović: Potrebno je jačati svijest koliko je važno da žene posjeduju nekretninu

Piše: Objavljeno: 08/08/2023
featured image

Žene treba da imaju veću svijet o tome da imati nekretnine na sebe ili prenijeti dio nasledja na sebe nije ništa tragično i nije sramota, kazala je u jutarnjem na Tv 7 predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore Edita Dautović.

“To je normalan proces, brat i sestra imaju jednaka prava.To bih ja preporučila svakoj mladoj ženi iz razloga da kada imate nekretninu možete da dodjete do finansijskih plasmana i da pokrenete svoj biznis” kazala je Dautović i dodala da je po poslednjem istraživanju 36 odsto nepokretnosti u Crnoj Gori u vlasništvu žena, gdje dominira primorski dio, a zaostaje Sjever.

Komentarišući istraživanje UNDP-a da je najveća razlika izmedju muškaraca i žena u Crnoj Gori u novcu, Dautović kaže da je razlog tome što žene nemaju dovolino nekretnina na sebe da bi došli do novca.

“Takođe kod nas postoji patrijahalni odnos prema zanimanjima, odnosno gleda se koja su to muška a koja ženska zanimanja, muškarci nametnu sebi platu koju žele, ali i u razvijenom svijetu je situacija slična. U Njemačkoj ženama treba skoro dva mjeseca više da rade da bi zaradile godišnju platu jednaku sa muškarcima” kazala je ona.  (ili muškim kolegama za isti posao, tj.poziciju u preduzeći i koroporacijama)” kazala je ona.

Unazad par godina previše se priča o ženskom preduzetništvu kaže Dautović i dodaje da to sve zvuči lijepo upokovano, ali u stvarnosti nije tako.

“Kada početnica krene od institucije do institucije, kada želi da ostvari svije ciljeve onda nailazi na to da nije sve baš tako.Bolje je predstavljati realniju sliku, pričati o pozitivnim primjerima ali i izazovima.Podsticajne mjere mogu da znače preduzetnici u startu, ali žene treba da rade ono što najbolje znaju.U tom dijelu nema greške, problem je ako ekperimentišeš u privatnom biznisu” kazala je Dautović.

Uspješnih preduzeća u Crnoj Gori čiji su pokretači žene ima dosta ali su to mikro preduzeća kaže Dautović i dodaje da je budžet tih kompanija minoran u odnosu na velike korporacije.

Medjutim, ističe ona, tu je važno što se smanjuje nezaposlenost, siva ekonomija, žene imaju tu ekonomsku samostalnost, mogućnost za dodatna usavršavanja, daju dodatnu vrijednost društvu, porodici.

Kompanije koje posluju više od tri godine možemo reći da su uspjele.

Dautović savjetuje svaku ženu da slijedi svoje ideje i da pronalazi različite kanale za ostvarivanje svojih biznis zamisli.Ona ističe da nije važno koliko novac koji uzimamo košta u datom trenutku ako se ideja realizuje uspješno i uloženi novac obren.

Generalno ambijent za žensko preduzetništvo je poboljšan ali bi se moglo uraditi više zaključuje Dautović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content