Darmanović o brodu Jadran: Pravni argumenti na strani Crne Gore, neophodni bilateralni razgovori

Piše: Objavljeno: 17/01/2024
featured image

Bivši šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović je ocijenio da je spor Crne Gore i Hrvatske oko vlasništva nad školskim brodom Jadran komplikovan problem – pravno i politički.

„Pravni argumenti su trenutno na strani Crne Gore jer je po ugovoru o sukcesiji ono što se zateklo na teritorijama bivših republika pripada njima. S druge strane, skoro 60 godina je za vrijeme Jugoslavije bio u hrvatskim lukama“, kazao je Darmanović za TV E.

On napominje da postoji i dodatni ugovor o sukcesiji iz 2001. u kojem je, kako je naveo, relativizovano pitanje vojne imovine od tvrdog principa da stvari ostaju u državama u kojima su se zatekle.

„Osim bilateralnih razgovora teško će se iz tog problema izaći samo insistiranjem na tvrdim principima jedne ili druge strane. Ti razgovori nijesu laki. Problem nije lak. Ali radi se o zemljama koje su saveznice u okviru NATO-a. Radi se o dugoročnim interesima za saradnju. Hrvatska ima strateški nacionalni interes da Crna Gora uđe u EU i ne vjerujem da će koristiti ikakve blokade u tom pravcu ali će naravno nastojati da izgura ovo pitanje“, rekao je Darmanović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content