Danska vlada plaća studentima hiljadu dolara kako bi išli na fakultet

Piše: Objavljeno: 10/01/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

“Eternity students” izraz je za vječne studente koji se upotrebljava u Danskoj i upravo s tom vrstom studenata ova skandinavska država ima problem jer ih je zbog besplatnog obrazovanja svake godine bude sve više.

Kraljevina Danska je jedna od četiri evropske zemlje u kojima studenti uživaju ovu pogodnost. Takav slučaj postoji još samo u Norveškoj, Škotskoj i Finskoj.

Zbog besplatnog školovanja, ova zemlja je puna “vječnih studenata”, s obzirom da vlada sa hiljadu dolara mjesečno finansira studente punih šest godina, čak i one koji nemaju namjeru da završe fakultet.

Nažalost, sve je to posljedica besplatnog školovanja pa je zato riječ “vječni student”, odnosno “evighedsstuderende”, došla u fokus tamošnje javnosti, piše Pobjeda.me.

Daniel Borup Jakobsen, 24-godišnji diplomant te ujedno direktor u firmi Plecto, rekao je da se danska riječ “evighedsstuderende” odnosi na osobe koje ne završavaju fakultet, ali kroz godine često mijenjaju studijske programe.

– Neki Danci misle da novac koji dobijemo trošimo u barovima i klubovima, ali to nije tako. Ovakav program ključan je za omogućavanje odličnog obrazovanja za sve, bez obzira koliko njihovi roditelji zarađuju – rekao je danski student Astrid Winther Fischer koja studira na Tehničkom fakultetu u Kopenhagenu.

Sa druge strane, studenti u Engleskoj diplomiraju s prosječnim dugovima od preko 70.000 dolara.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content