Danska predlaže obaveznu vojnu službu za žene

Piše: Objavljeno: 27/01/2023
featured image

Foto: Pexels

Vlada Danske predlaže da vojna služba u zemlji bude obavezna za žene, zbog sve snažnijih kritika njenih zapadnih saveznika u vezi s nedostacima u oblasti odbrane.

Ovaj plan je otkrio ministar odbrane i zamjenik premijera Jakob Eleman Jensen u intervjuu za lokalne medije.

Nakon porasta tenzija u regionu od početka rusko-ukrajinskog rata prošlog februara, ova skandinavska država teži povećanju broja pripadnika Oružanih snaga, prenosi rtcg.me.

Ministar je istakao da će uključivanje žena u Oružane snage pomoći Danskoj da ispuni zahtjeve NATO-a, dodajući da će njihovo prisustvo također biti korisno u svakom smislu.

Trenutno se Dankinje mogu dobrovoljno pridružiti vojsci, dok muškarci imaju zakonsku obavezu da služe najviše četiri mjeseca ukoliko su pozvani po sistemu lutrije.

Saopštenje je objavljeno nakon što je Ministarstvo odbrane objavilo zaključke dvogodišnje revizije NATO-a u kojoj se izražava zabrinutost zbog neuspjeha Danske da investira u svoje vojne snage u skladu s geostrateškim zahtjevima.

Ranije ove sedmice, Danska se obavezala da će Ukrajini na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog donirati 19 artiljerijskih sistema haubica Cezar francuske proizvodnje.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content