Danska nudi 15 miliona eura za štetu siromašnim zemljama

Piše: Objavljeno: 24/09/2022
featured image

Foto: Pexels

Omladinske grupe širom Afrike danas će krenuti u seriju klimatskih demonstracija. Danska se ozbiljno priprema za predstojeću Konferenciju o klimatskim promjenama COP27, uoči najavljenog protesta siromašnih zemalja da zatraže od najvećih ekonomija isplatu “prevedne štete” zbog višedecenijskog zagađenja životne sredine, koja je izazvala dramatične klimatske promjene.

Omladinske grupe u Africi danas će krenuti u seriju klimatskih demonstracija kako bi istakle problem “gubitaka i štete” za siromašne zemlje pogođene klimatskim promjenama.

Akcije će se održati u Gani, Obali Slonovače, Senegalu, Togu i Demokratskoj Republici Kongo, a tokom vikenda će uslijediti u još nekim drugim afričkim zemljama, piše rtcg.me.

Danska je postala prva centralna vlada razvijene zemlje koja je predložila finansiranje namijenjeno „gubicima i šteti“. Novac koji planira da izdviji odnosi se na razarajuće posljedice klimatskih promjena u siromašnim zemljama koje su toliko ekstremne da nikakva zaštita od njih nije moguća.

Na Generalnoj skupštini UN- a, na kojoj su se svjetski lideri ove sedmice okupili u Njujorku, danska vlada je najavila da će obezbijediti oko 15 miliona eura za štetu zemljama sa manjim stepenom razvoja.

Škotska je takođe ponudila sredstva za gubitak i štetu, obećavši tri miliona eura na klimatskom samitu COP26 u Glazgovu prošlog novembra, a vlada belgijskog regiona Valonije obećala je milion eura za administraciju.

Sume su male u poređenju sa desetinama ili stotinama milijardi dolara gubitaka koje zemlje očekuju, ali simbolika je važna. Na COP26, vlade su se složile da stvore okvir za rješavanje gubitaka i štete, ali nije bilo sporazuma o mehanizmu finansiranja.

Još uvijek nije jasno kako bi i kome danske finansije bile usmjenrene, a neki aktivisti i eksperti smatraju da su ove mjere zapravo “šeme osiguranja”, a ne direktna pomoć.

Ministar ekonomskog rasta Jamajke Metju Samuda rekao je da je „Jamajka srećna što vidi razvijenu naciju koja je pristala i priznala apsolutnu potrebu da gubici i štete budu priznati”.

“Nadamo se da će ovo otvoriti put da i drugi shvate obavezu. Iako 15 miliona dolara neće pokriti ogromnu devastaciju koju već živimo zbog klimatskih promjena, želim da se zahvalim Danskoj što je pokrenula lopticu”, kazao je Samuda.

Nijedna druga razvijena zemlja nije nagovijestila da će slijediti dansku inicijativu, a većina vlade G7 su sklonije da obezbijede finansijska sredstva za inicijativu „globalni štit“ koju podržava Njemačka, predsjedavajuća G7 u 2022. godini.

Globalni štit ima za cilj da obezbijedi sredstva za siromašne zemlje da steknu otpornost na štete od ekstremnih vremenskih uslova.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content