Dani nauke i inovacija 2023

Piše: Objavljeno: 10/07/2023
featured image

Minsitarstvo nauke i tehnološkog razvoja aktivno radi na kreiranju ovogodišnjeg vizuelnog i programskog sadržaja festivala “Dani nauke i inovacija 2023” koji će se održati u periodu od 27. do 30 septembra, na više lokacija u Crnoj Gori, i ove godine pod pokroviteljstvom FIVE Grupe. Ministarka nauke i tehnološkog razvoja, Biljana Šćepanović je na današnjoj konferenciji najavila različite segmente 11. izdanja festivala i podsjetila na sveobuhvatni značaj koji “Dani nauke i inovacija” imaju, kao centralni događaj u organizaciji resornog ministarstva. 

“Posebnu pažnju tokom Festivala želimo da posvetimo djeci, mladima, od predškolskog do univerzitetskog uzrasta, smatrajući izuzetno značajnim kako za njih, tako i za valjan razvoj cjelokupnog društva, da im na vrijeme približimo i pomognemo da usvoje naučni način razmišljanja. To je bio jedan od primarnih ciljeva i prethodnih 10 izdanja Festivala, a ove godine nas na to dodatno obavezuju stavovi Savjeta za prava djeteta. Stoga želimo da ponovimo uspjeh prošlogodišnjeg Festivala, odnosno da imamo još veći broj sadržaja, na još više lokacija širom Crne Gore – da Festival proputuje i posjeti djecu u što više crnogorskih opština,” istakla je ministarka, Šćepanović

Foto:mediabiro

Zahvaljujući najrazličitijim segmentima festivala organizatori će promovisati nauku i inovacije kod onih koji ih još uvijek ne poznaju dovoljno, ali i predstaviti one iskusnije i njihove, već zapažene, rezultate i uspjehe, kako na lokalnom, tako i na svjetskom nivou.

“Sa njima ćemo razgovarati na različite teme u vezi politika u domenu nauke i inovacija, strateških, programskih i pravno-normativnih akata, vidova podrške i generalno sistema naučno-inovacione djelatnosti u Crnoj Gori, sa željom da ga zajedno unapređujemo i usklađujemo sa savremenim svjetskim trendovima, a prije svega nastojeći da zadržimo dobru poziciju i čvrst korak naše države na putu EU integracija u domenu istraživanja i inovacija. Za realizaciju ovih želja i planova nam je neophodna i dragocjena pomoć svih koji smatraju da mogu doprinijeti –bilo da se radi o ustanovama koje se bave naučnoistraživačkom, edukativnom, odnosno inovacionom djelatnošću (javni, privredni, NVO sektor) i smatraju da mogu organizovati interesantan, kreativan i koristan festivalski sadržaj ili o nastavnicima, roditeljima, bakama, dekama, tetkama koji će dovesti svoje mališane, da se, kako rekosmo, zajedno zabavimo i štošta naučimo,” kazala je Šćepanović. 

Radi ispunjenja ovih značajnih ciljeva MNTR je prošle sermice otvorio dva konkursa namijenjenih ustanovama-organizatorima festivalskih aktivnosti. Konkursi su otvoreni do 21. avgusta, a njihovi budžeti su po 50 000 EUR (ukupno 100 000 EUR). Projekte promocije nauke Minsitartsvo sufinansira u iznosu do 3 000 EUR, dok je podrška za inovativne programe do 5 000 EUR. Iz Ministarstva napominju da jedna ustanova može ostvariti sufinansiranje/podršku samo za jedan projekat/program po jednom konkursu.

“Mi se uveliko radujemo Festivalu, a posebno nas veseli što su, uz kontinuiranu saradnju u brojnim ostalim aktivnostima Ministarstva, i na ovogodišnjem Festivalu sa nama sjajni partneri, sa kojima smo prošle godine udružili entuzijazam i realizovali četiri izuzetno sadržajna festivalska dana: UCG, UDG, Uni Mediteran, Ministarstvo prosvjete, Fond za inovacije CG, IPC Tehnopolis i NTP CG. Veliko nam je zadovoljstvo što nam se ove godine priključuju i CANU i GG Podgorica, a vjerujemo da će svoj značajan dopirinos dati sve CG opštine koje su se u organizaciju Festivala uključile prošle godine, kao i da ćemo sada imati podršku većeg broja opština,” dodala je Šćepanović. 

Veliku podršku organizaciji ovogodišnjeg festivala i ove godine je, kao generalni pokrovitelj, pružila Five Grupa, koja će biti aktivni učesnik festivala sa atraktivnim sadržajima, koji će i ove godine zasigurno privući veliko interesovanje.

“Nama je uvijek drago da budemo dio inicijativa koje u prvom redu imaju za cilj promociju nauke i inovacija. Inovacije su jako konkurentne, kako kod nas tako i van granica naše zemlje i jedna inovacija koja izađe odavde može postati jak komercijalni proizvod koji može da preokrene i pravac ekonomije u državi. Mislim da će sadržaj Festivala ove godine biti još bogatiji i da će posjetitelji imati četiri kvalitetna dana programa, nadam se da će očekivanja biti ispunjena i da će biti postavljen težak zadatak za sljedeću godinu kako bismo bili sve bolji,” istakao je Ivan Šoć ispred Five Grupe. 

Foto:mediabiro

Šoć dodaje da upravo ovakve manifestacije mogu da stave dodatan akcenat na inovacije iz sektora IT industrije.

“Na ovaj način bi trebao da se stavi akcenat da IT u nekom trenutku može da postane strateška grana, čime bismo u zdravom smislu izvozili znanje, jer na taj način ne trošimo nikakve prirodene resurse. Nudimo znanje, a unosimo kapital. Sve što radimo u komercijalnom sektoru može biti primjenjivo i u ostalim granama. Ove godine će i Five Grupa predstaviti neke nove zanimljive stvari, ali još ne bih otkrivao detalje,” objasnio je Šoć.

Osim programa koji organizuju Ministarstvo i Five Grupa, uz pomoć partnera, kao i onih koji će se prijaviti na konkurse, Festival ima i niz pratećih sadržaja u koje su ogromne napore, ali i zadovoljstvo, utkali njihovi neposredni organizatori. Među najavljenim programima se ističu Noć istraživača, koju već dugi niz godina organizuju Fondacija za promociju nauke PRONA i Prirodnjački muzej, takmičenje Social Impact Award, koje u Crnoj Gori po drugi put organizuje Centar za omladinsku edukaciju, ali i Dani nauke u Kotoru, koje ove godine po prvi put organizuju Pomorski fakultet UCG u partnerstvu sa Opštinom Kotor. 


Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content