Danas predstavljanje Nacrta strategije za zaštitu OSI

Piše: Objavljeno: 03/12/2021
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava predstaviće danas Nacrt Strategije za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti 2022-2027. godine.

Konferencija se, uz podršku Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija (UN) za razvoj u Crnoj Gori (UNDP), organizuje na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

“Cilj je otvaranje procesa javne rasprave i uspostavljanje pravednijeg sistema, ravnopravnijeg i lakšeg pristupa pravima u skladu sa nacionalnim pozitivnim zakonodavstvom i ratifikovanom UN Konvencijom o pravima lica sa invaliditetom”, kaže se u saopštenju.

Novi strateški dokument, kako se navodi, definiše uživanje jednakih prava u svim oblastima života lica sa invaliditetom bez diskriminacije.

“Sve u skladu sa Konvencijom UN-a o pravima lica sa invaliditetom, zaključnim zapažanjima Komiteta UN-a o pravima lica sa invaliditetom i Evropskom strategijom za osobe sa invaliditetom 2020-2030 godine”, kaže se u saopštenju.

Na konferenciji će govoriti potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gašparikova.

Govoriće i vršilac dužnosti generalne direktorice Direktorata za zaštitu i jednakost lica sa invaliditetom, Aleksandra Popović, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković.

Najavljeno je učešće eksperata koji učestvuju u pripiremi dokumenta i izvršne direktorice Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, Marine Vujačić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content