Danas odluka o izboru guvernera

Piše: Objavljeno: 19/04/2023
featured image

Foto: rtcg.me/arhiva

Izmjene Zakona o Centralnoj banci su početak reforme finansijskog sektora u punom smislu, uz preduslov da stvorimo antimafija koaliciju, ocijenio je Branko Radulović (DF) pozivajući poslanike da glasaju za taj prijedlog, kako bi guvernera predlagao Odbor za finansije, umjesto predsjednika države.

Ove izmjene predložio je Dejan Đurović (DF), a juče je u parlamentu završena rasprava o tom prijedlogu, o kojem će se poslanici izjasniti danas. Za ovu je izmjenu potreban 41 glas, piše Pobjeda.me.

Njegov prijedlog je da odbor predlaže kandidata za guvernera nakon javnog konkursa uz uslov od deset, umjesto dosadašnjih pet, godina radnog iskustva, sa maksimalno dva mandata od po šest godina. U slučaju da zakon bude izglasan, četiri člana Savjeta koji nijesu zaposleni u CBCG biće izabrani na isti način i to u roku od tri mjeseca od stupanja zakona na snagu, dok će postupak za ponovno imenovanje Radoja Žugića za guvernera, koji je pokrenuo predsjednik Milo Đukanović, biti obustavljen.

Božena Jelušić (Ura) je ukazala da ne vidi da se CBCG do sada istakla nezavisnošću.

– Ne kažem da ovaj prijedlog ne treba prihvatiti, ali skrećem pažnju da moramo razmišljati da 11. juna idemo na izbore. Mislim da Skupština možda i može da odloži velike sistemske zaokrete, bez obzira koliko bi nam bilo prijatno da ih mi uradimo. Apelujem da se sačuva sistemska memorija u institucijama, kakve god da su, jer zemlju ne treba dovoditi u situaciju da se ona izgubi – kazala je Jelušić.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content