Damjanović: Vlada očuvala ekonomsku stabilnost

Piše: Objavljeno: 29/04/2023
featured image

Foto: rtcg.me

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, saopštio je da je Vlada izvršila uspješnu misiju i očuvala ekonomsku stabilnost u Crnoj Gori.

“Uspjeli smo da držimo dobro stanje u budžetu. Na današnji 257 miliona raspoloživih sredstava”, istakao je Damjanović, u sinoćnjoj emisiji ”Okvir”, na RTCG.

Jasno je, dodao je on, da dolazi i do bolje naplate.

Na pitanje o tvrdnjama Pokreta “Evrope sad” da ta sredstva nijesu za potrošnju, Damjanović je kazao:

“Sredstva su raspoloživa za svako plaćanje. Suština je da smo se za četiri mjeseca zadužili 100 miliona eura, od planiranih 600. Imamo rekordni rast BDP-a, ukupan bilans zaduženja je 105 miliona tokom prošle godina, uključujući državne zapise i 100 miliona od Dojče banke, to je tri puta manje od nekoga ko se 2021. godine igrao.”

Ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović, ponavlja da je crnogorska ekonomija stabilna, te da je svako širenje dezinformacija nedobronamjerno.

“Imali smo brojne izazove, veliku inflaciju, ali smo se hvatali u koštac sa problemima… Imamo akciju ‘Stop inflaciji’, koja potpuno promijenila situaciju u Crnoj Gori. Izazovi su pred nama, ali je ova Vlada spremna da odgovori”, istakao je Đurović.

Dodao je da novoizabrani predsjednik Jakov Milatović ima uvid u trenutno stanje, te da ne smatra da Crnoj Gori prijeti ekonomski kolaps. 

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Žarko Radulović, kazao je da jedan radnik mora da zaradi platu za sebe i još troje. Postoji sumnja, ocjenjuje on, da u crnogorskoj ekonomiji nije sve bajno.

“Svi moramo da budemo odgovorni, narodu treba pošteno reći da su dobili na platu od onoga što je uzeto od doprinosa. Rupa u zdravstvu je napravljena 300-350 miliona. Tu nešto meni nije jasno, ako je kako ministri kažu – skidam kapu do zemlje”, kazao je Radulović u “Okviru”.  

Siva ekonomija, prema mišljenju predsjednika CTU, raste. 

Ministar Đurović je odgovorio da je Radulović nije dao nijedan ozbiljan kontraargument, nijednu cifru…

“Volio bih da pričamo jezikom argumenata, rekla-kazala ne možemo…”, rekao je Đurović. 

Finansijski analitičar, Oleg Filipović, rekao je da se već predviđa nesostatak novca u 2023. godini. I dalje smo, smatra on, samo na industriji turizma.

“Kao mala zemlja moramo da uradimo reforme, strategiju nemamo definisanu. Prije svega, zdravstvena i penziona reforma je neophodna”, ocijenio je Filipović. 

Dodao je da je za izjednačavanje državnog i privatnih penzionih fondova. 

“Kad vidite koliko je uplaćivano u penzioni fond, on bi od 1989. trebao sam sebe da izdržava”, istakao je analitičar.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content