Damjanović: Vlada očuvala ekonomsku stabilnost

Piše: Objavljeno: 29/04/2023
featured image

Foto: rtcg.me

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, saopštio je da je Vlada izvršila uspješnu misiju i očuvala ekonomsku stabilnost u Crnoj Gori.

“Uspjeli smo da držimo dobro stanje u budžetu. Na današnji 257 miliona raspoloživih sredstava”, istakao je Damjanović, u sinoćnjoj emisiji ”Okvir”, na RTCG.

Jasno je, dodao je on, da dolazi i do bolje naplate.

Na pitanje o tvrdnjama Pokreta “Evrope sad” da ta sredstva nijesu za potrošnju, Damjanović je kazao:

“Sredstva su raspoloživa za svako plaćanje. Suština je da smo se za četiri mjeseca zadužili 100 miliona eura, od planiranih 600. Imamo rekordni rast BDP-a, ukupan bilans zaduženja je 105 miliona tokom prošle godina, uključujući državne zapise i 100 miliona od Dojče banke, to je tri puta manje od nekoga ko se 2021. godine igrao.”

Ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović, ponavlja da je crnogorska ekonomija stabilna, te da je svako širenje dezinformacija nedobronamjerno.

“Imali smo brojne izazove, veliku inflaciju, ali smo se hvatali u koštac sa problemima… Imamo akciju ‘Stop inflaciji’, koja potpuno promijenila situaciju u Crnoj Gori. Izazovi su pred nama, ali je ova Vlada spremna da odgovori”, istakao je Đurović.

Dodao je da novoizabrani predsjednik Jakov Milatović ima uvid u trenutno stanje, te da ne smatra da Crnoj Gori prijeti ekonomski kolaps. 

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Žarko Radulović, kazao je da jedan radnik mora da zaradi platu za sebe i još troje. Postoji sumnja, ocjenjuje on, da u crnogorskoj ekonomiji nije sve bajno.

“Svi moramo da budemo odgovorni, narodu treba pošteno reći da su dobili na platu od onoga što je uzeto od doprinosa. Rupa u zdravstvu je napravljena 300-350 miliona. Tu nešto meni nije jasno, ako je kako ministri kažu – skidam kapu do zemlje”, kazao je Radulović u “Okviru”.  

Siva ekonomija, prema mišljenju predsjednika CTU, raste. 

Ministar Đurović je odgovorio da je Radulović nije dao nijedan ozbiljan kontraargument, nijednu cifru…

“Volio bih da pričamo jezikom argumenata, rekla-kazala ne možemo…”, rekao je Đurović. 

Finansijski analitičar, Oleg Filipović, rekao je da se već predviđa nesostatak novca u 2023. godini. I dalje smo, smatra on, samo na industriji turizma.

“Kao mala zemlja moramo da uradimo reforme, strategiju nemamo definisanu. Prije svega, zdravstvena i penziona reforma je neophodna”, ocijenio je Filipović. 

Dodao je da je za izjednačavanje državnog i privatnih penzionih fondova. 

“Kad vidite koliko je uplaćivano u penzioni fond, on bi od 1989. trebao sam sebe da izdržava”, istakao je analitičar.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content