Damjanović: Sredstva ćemo tražiti na domaćem tržištu, banke vrve od likvidnosti

Piše: Objavljeno: 05/08/2022
featured image

Foto: Pobjeda

Ministar finansija Aleksandar Damjanović saopštio je da država nedostajuća sredstva neće tražiti kroz obveznice, već na domaćem tržištu.

On je, na jučerašnjoj konferenciji povodom 100 dana rada Vlade, rekao da su obavljeni razgovori sa predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija i da je crnogorska strana eksplicitno saopštila da ne planira zaduženje na tržištu obveznica, ni za potrebe rebalansa, ni narednog budžeta.

– Nećemo ići na tržište obveznica i igrati se finansijske alhemije. Pokušaćemo da se za neophodna sredstva zadužimo na domaćem tržištu. Banke vrve od likvidnosti, to nam kaže da imamo problem u našoj strukturi – naveo je Damjanović.

On je rekao da će vidjeti situaciju na jesen nakon rebalansa, kako će se kretati cijene energenata, hrane i inflacije i mogućnosti koje nam se nude na međunarodnom finansijskom tržištu, piše Pobjeda.me.

– Od Svjetske banke ćemo imati određenu finansijsku podršku. Ja sam da se prvo razgovara sa međunarodnim, javnim finansijskim institucijama jer je to uvijek transparento. Naravno, ne isključujem mogućnost da se razgovara sa međunarodnim privatnim finansijskim institucijama, fondovima i bankama ali transparentno i odgovorno i bez internernih i tajnih dogovora, već da znamo što dobijamo i koliko plaćamo – naglasio je Damjanović.

Ministar je saopštio i da formalni aranžman sa Međunarodnim monetarnih fondom (MMF) nije na stolu, ali da će se razgovarati o mogućnostima.

– Ako bude potrebe sa nekim aranžamanom sa MMF-om i Svjetskom bankom taj aranžamn ne može podrazumijevati vraćanje unazad i u dijela standarda građana i u dijelu svega što su ostvareni socijalni benefiti – naglasio je Damjanović.

On je rekao da ima prostora za racionalizaciju u budžetu u smislu javne potrošnje.

– Ja je tražim na dva načina. Prvi je u borbi protiv sive ekonomije, ona je po istraživanjima na nivou 30 odsto u Crnoj Gori. Drugo, postoji potreba da se neki drugi troškovi budžeta žestoko racionalizuju. Kod rebalansa ćemo imati priliku da o tome pričamo – poručio je Damjanović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content