Damjanović: Prepoznate potrebe za povećanjem zarada u narednoj budžetskoj godini

Piše: Objavljeno: 19/10/2022
featured image

Foto: gov.me/rtcg.me

Ministar Damjanović kazao je da je Ministarstvo finansija spremno da, u okviru zakonskih mogućnosti i budžetskih prilika, omogući da se, status državnih službenika i namještenika, dovede u ravan sa drugim zaposlenima u javnom sektoru, čije su zarade već korigovane ili su prepoznate potrebe za povećanjem u narednoj budžetskoj godini, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Kako se u saopštenju navodi, ministar finansija, Aleksandar Damjanović i načelnica Direkcije za obračun i kontrolu zarada u Ministarstvu finansija, Olga Uskoković sastali su se danas sa predsjednikom Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore, Nenadom Rakočevićem i njegovim saradnicima, Refadijom Abdić, sekretarkom tog Sindikata i Sašom Šimunom, šefom pravne službe.

Tema sastanka bila je stvaranje zakonskih pretpostavki za uvećanje zarada za zaposlene u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi i pravosuđu.

Kako se u saopštenju navodi, predsjednik Sindikata prenio je nezadovoljstvo državne i lokalne administracije visinom zarada, za koje je kazao da su najniže u regionu i da je neophodno preduzeti hitne mjere koje bi doprinijele poboljšanju standarda života državnih i lokalnih službenika i namještenika, piše rtcg.me.

On je podsjetio da su Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru regulisani koeficijenti za zarade državnih službenika i namještenika, dok se za većinu zaposlenih u javnom sektoru (prosvjeta, zdravstvo, socijala i kultura), odnosno više od 60% svih zaposlenih, zarade uređuju kolektivnim ugovorima.

Stoga je, kako navodi predsjednik Sindikata, očekivanje Sindikata da se i za grupaciju zaposlenih koju zastupaju, koeficijenti za zarade definišu na isti način, odnosno kroz Granski kolektivni ugovor za upravu i pravosuđe

Ministar Damjanović kazao je da je Ministarstvo finansija spremno da, u okviru zakonskih mogućnosti i budžetskih prilika, omogući da se, status državnih službenika i namještenika, dovede u ravan sa drugim zaposlenima u javnom sektoru, čije su zarade već korigovane ili su prepoznate potrebe za povećanjem u narednoj budžetskoj godini.

Razgovor je rezultirao dogovorom da Sindikat dostavi inicijativu o izmjeni Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, o kojoj će se Ministarstvo finansija i Vlada izjasniti u najkraćem roku.

Na sastanku je poručeno da će se, u odnosu na moguće povećanje zarada, nakon stvaranja pretpostavke kroz izmjene Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, u pregovorima definisati iznos uvećanja, imajući u vidu ekonomsku situaciju i odlučnost u namjeri da se omogući konzistentan i usaglašen odnos sa zaradama ostalih zaposlenih u javnom sektoru, zaključuje se u saopštenju.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content