Damjanović: Plate i penzije redovno, u kasi fali 350 miliona

Piše: Objavljeno: 26/08/2022
featured image

Foto: rtcg.me.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da nije ugrožena redovna isplata penzija i plata i drugih zakonskih prinadležnosti, ali navodi da državnoj kasi nedostaje 350 miliona eura. On je rekao da se sve obaveze sprovode u skladu sa zakonom, i da je Vlada odlučna da tako i ostane. Kako je naveo gostujući u Dnevniku TVCG, sve to u uslovima političke nestabilnosti nije lakše nego teže, ali se može očekivati da će doći i do povećanja penzija, ostvarenog u saradnji sa parlamentom, tokom usklađivanja u oktobru.

Kako je rekao Damjanović, budžetu će faliti 350 miliona da bi bio redovno servisiran, uz 150 miliona depozita i oko sto miliona koji nisu planirani, jer su ranije bili planirani prihodi koji nijesu zakonski utemeljeni, piše rtcg.me.

“Neko se malo poigirao, i to je rezultat neke neogodvorne politike u određenom ranijem peripodu”, kaže Damjanović.  

I danas su, kazao je, donijeli odluku da produže umanjenje akciza i samo po tom osnovu je budžet kraći za oko 20 miliona. On navodi da to predstavlja dokaz da Vlada brine o standardu građana i da postupa odgovorno u vremenu krize.

“Rebalans će biti utvrđen na Vladi prvog ili osmog septembra, potom proslijeđen parlamentu i vjerujem da će na varendnoj sjednici 20. ili 25.septembra biti izglasan”, najavio je Damjanović, ističući da će taj posao ostvariti Vlada u tehničkom mandatu. 

Što se tiče isplata novorođenčadima, kazao je, to nije bilo zakonom utemeljeno, a neko je u ranijoj administraciji htio da to populistički sprovede.

“Radi se sada na tome i nadam se da ćemo dobiti zakonske izmjene, da bi se omogućilo da se u dijelu servisiranja potreba novorođenčadi uradi koliko je moguće. Neko je u ranijem periodu slagao roditelje, ali ministarstvo radi i stvoriće zakonske pretpostavke da se se ispune realne potrebe građana. Ide neizvjesna zima, posebno u vezi cijena energenata, ali Vlada postupa maksimnalno odgovorno”, istakao je Damjanović.

Osvrćući se na prihode od turizma, on je rekao da imamo povećanje prihoda u odnosu na 2019. godinu.

“Ti prihodi kompezuju 50 miliona lažnih prihoda koje je ranija adminstracija planirala a koji njesu postojali u budžetu”, naveo je ministar. 

Dešavanja u Željezari su, kaže, posljedica privatizacije prije desetak godina. Navodi da Vlada pokušava da posreduje kod drugih zainteresovanih kupaca ali imajmo u vidu da se radi o privatnoj kompaniji. Naveo je da je EPCG zainteresovana imovinu, i u toku su pregovori sa turskom firmom. 

“Vjerujemo da je namjera da se ne prekida staž radnicima i da se servisiraju u jednom dijelu zarade. Daćemo podršku da se taj problem riješi”, rekao je Damjanović. 

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content