Damjanović: Osim političkog, nema drugog razloga za odlaganje popisa

Piše: Objavljeno: 20/10/2023
featured image

Foto: rtcg.me

Ministar finansija Aleksandar Damjanović ističe da nema nikakvog razloga za odlaganje popisa, te da predlaganje bojkota nije dobro. Monstat i Vlada su ponudili opoziciji sve što je bilo odobreno opoziciji i 2011. čak i više, ali je DPS donio jednostranu odluku.

Kako je kazao Damjanović gostujući u Jutarnjem programu TVCG, priča i političkoj stabilnosti ne stoji, i to su pokazali tri izborna ciklusa održana u kratkom periodu bez ikakvih tenzija, kao i pregovori o novoj Vladi.

“Rad na popisu je počeo još u novembru prošle godine, ali evo na 20 dana pred popis DPS ga se sjetio. Osim političkih ne postoji nijedan drugi, stručni ili tehnički razlog da se popis odloži i ključno pitanje je šta bi se postiglo odlaganjem popisa za šest ili sedam mjeseci, kako bi to politička situacija bila bolja. Zašto bi se bojkotovalo davanje podataka bez kojih ne možemo kreirati nijednu razvojnu strategiju u zemlji”, naglašava Damjanović.

Ističe da je Monstat dobio 16. oktobra od misije pri EU izvještaj u kojem suštinski kažu da idemo u popis uz ozbiljne preporuke o jačanju svijesti građana o značaju popisa, jačanju povjeranja institucija…

“I nakon toga imamo bojkot jedne statističke aktivnosti. Ima i onih koji misle da je to prebrojavanje po vjerskoj, nacionalnoj pripadnosti, ali njih će biti i za šest mjeseci, ako se odloži popis. I ako se ta dva, tri sporna pitanja sklone biće onih koji će postaviti pitanje zašto je to urađeno. Bojkot se nije desio ni 2003. i 2011. kada smo bili u mnogo komplikovanijim političkim situacijama, i tada smo uspjevali da nađemo kompromis. Dobrodošli su i sve što se traže mi smo otvoreni da damo”, kazao je Damjanović.

U slučaju bojkota, ministar objašnjava da tamo gdje se naiđe na zatvorena vrata, podaci će se popunjavati iz postojećih registra, od prebivališta, preko registra državljanstva i drugih.

Što se tiče kritika da će popisivači biti pod uticajem nekih političkih stranaka Damjanović ističe da su najveći broj popisivača studenti i da Monstat upotpunosti nadzire taj proces, te da uticaja ima, ali ako se bude čekalo da Crna Gora bude na nivou nekih razvijenih zemalja poput Estonije, Islanda, popisa nikada neće biti.

Dodaje da je ova Vlada odradila sve što treba u vezi ovog posla i da se nada da će nova Vlada doći na gotov posao koji će samo nastaviti. U smislu odlaganja dok se ne formira nova vlada, kako kaže, i tada se može postaviti pitanje povjerenja u tu vladu i njene kapacitete da taj posao realizuje do kraja i nepristrasno. 

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)