Đacima više do kocke i pića nego do nastave

Piše: Objavljeno: 10/12/2023
featured image

U Crnoj Gori postoji pet puta više kladionica nego škola, a prema nedavnom istraživanju gotovo trećina crnogorskih učenika konzumira alkoholna pića. Po zvaničnim podacima, registrovano je preko 1.000 kladionica, od kojih su neke i u neposrednoj blizini obrazovnih ustanova. Uz to, imamo 219 osnovnih i srednjih škola, od čega 19 škola sa samo jednim đakom. Čini se, kladionice i kafane na svakom koraku, a samo osam pozorišta i kulturnih centara. Prema procjenama inspekcije, samo u Podgorici ima oko 1. 300 ugostiteljskih objekata.

Sagovornici Portala RTCG kažu da sve to svjedoči o složenom stanju u crnogorskom društvu, te da država malo toga čini da spriječi da kocka i piće budu popularniji među učenicima od udžbenika i školskih časova. Ideja koju je plasirao Albanski forum, dio vladajuće koalicije o zabrani kladionica, još nije zaživjela, i ne zna se kada će doći na dnevni red.

Crnogorski 15-godišnjaci, inače, imaju lošije znanje iz matematike, čitanja i prirodnih nauka nego što su imali učenici prije deceniju, čime su se dodatno odaljili od svjetskog prosjeka, rezultati su nedavnog PISA testiranja.

Govoreći za naš portal, Lepa Žunjić iz Udruženja Roditelji kaže da same kladionice nijesu prepreka za razvijanje obrazovnih i kulturnih institucija koje nedostaju.

“Ono što zabrinjava, a o čemu smo već pričali jeste blizina kladionica obrazovnim ustanovama to jest, nepoštovanje zakonske regulative koliko bi kladionice trebale da budu udaljene od škole”, navodi ona.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content