Da li T- ćelija krije „fontanu mladosti?“

Piše: Objavljeno: 13/03/2024
featured image

Naučnici su pronašli način za reprogramiranje T- ćelija u borbi protiv starenja. Nakon što su ih koristili za uklanjanje određenih ćelija kod miševa, naučnici su otkrili da oni žive zdravijim životom i nijesu razvili stanja povezana sa starenjem, poput debljine i dijabetesa. Samo jedna doza omogućila je mladim miševima doživotne koristi, a starijim miševima podmlađivanje.

“Fontana mladosti” izmiče istraživačima već godinama. Ispostavilo se da je magični eliksir protiv starenja možda bio u nama sve vrijeme.

Docentkinja Korina Amor Vegas iz laboratorije Kold Spring Harbor (CSHL) i kolege otkrili su da se T-ćelije mogu reprogramirati za borbu protiv starenja.

Zahvaljujući genetskim modifikacijama, te bijele krvne ćelije mogu napasti drugu grupu ćelija, poznatu kao senescentne ćelije.

Smatra se da su te ćelije odgovorne za mnoge bolesti s kojima se borimo kasnije u životu.

Senescentne ćelije su one koje se prestanu umnožavati. Kako starimo, one se nakupljaju u našem tijelu, što rezultira štetnom upalom.

Iako trenutno postoji nekoliko lijekova koji mogu eliminisati te ćelije, mnogi se moraju uzimati više puta tokom vremena.

Kao alternativu, Amor Vegas i kolege okrenuli su se “živom” lijeku pod nazivom CAR (himerni antigenski receptor) T-ćelije.

Otkrili su da se CAR T- ćelijama može manipulisati kako bi se uklonile senescentne ćelije kod miševa.

Kao rezultat toga, miševi su bili zdraviji. Imali su manju tjelesnu težinu, poboljšan metabolizam i toleranciju na glukozu, te povećanu tjelesnu aktivnost.

Sve koristi su došle bez oštećenja tkiva ili toksičnosti.

“Ako CAR  T-ćelije damo starim miševima, oni se pomlađuju. Ako ga damo mladim miševima, oni sporije stare. Nijedna druga terapija trenutno to ne može učiniti “, kaže Amor Vegas.

Možda je najveća snaga CAR T- ćelija njihova dugovječnost.

Tim je otkrio da samo jedna doza u mladoj dobi može imati doživotne učinke.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content