CŽP: Javne opomene za mizogine izjave poslanika

Piše: Objavljeno: 05/11/2021
featured image

NVO Centar za ženska prava poziva predsjedavajućeg Skupštine, Kolegijum predsjednika Skupštine, predsjednike poslaničkih klubova i sve poslanike i poslanice da mizogine izjave prijave Odboru za ljudska prava i slobode, kako bi se počelo sa izricanjem javnih opomena povodom sve učestalije takve retorike koja dolazi iz poslaničkih klupa, saopšteno je iz NVO.

Na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, jednoglasno je podržan Predlog zakona o izmjenama Krivičnog zakonika, kojim su za krivična djela protiv polne slobode koja su učinjena prema djeci i nemoćnima predložene strože kazne zatvora, piše rtcg.me.

Poslanik u Skupštini Crne Gore i član DF-a Slaven Radunović je tom prilikom izjavio da je nekad vrlo tanka nit presuđuje uopšte u odluci da li je bilo silovanja ili nije.

“Recimo, razmažena ćerka bude ljubomorna na svog momka pa ga prijavi za silovanje, pa s obzirom čija je ćerka taj mladić završi kao silovatelj, još treba i da ga kastriraju! Treba da obezbijedimo prije toga apsolutno povjerenje u pravosudni sistem, ja ga nemam”, rekao je Radunović.

Nasilna i osuđivačka komunikacija nešto je sa čime se, nažalost, svakodnevno susrijećemo, kažu iz NVO, a društvene mreže su preplavljene komentarima u kojima se preispituje da li žrtva silovanja ili rodno zasnovanog nasilja zaista govori istinu.

“Umjesto da kao predstavnik svih građana i građanki, izrazi saosjećanje i solidarnost, poslanik Radunović podržava osuđivački narativ i predrasude o tkz. lažnom prijavljivanju silovanja, koje zamagljuju činjenicu da se ova krivična djela rijetko prijavljuju i da žrtve često ćute zbog društvene stigme koja ih i danas prati”, kazali su iz Centra za ženska prava.

Dodaju da, kada ovakve, krajnje nesenzibilne izjave daju oni koji zauzimaju poslanička mjesta i čija je dužnost da zastupaju interese svih građana i građanki, pa i žena , pa i žrtava silovanja, problem postaje neuporedivo veći. 

“Ova izjava je naročito opasna i neprimjerena nakon niza teških slučajeva nasilja nad ženama, u kojima su ubijene 2 žene, teško povrijeđena djevojčica i teško ranjen otac jedne od žrtava, koji su pokazali da  institucije, kao ni poslanik Radunović,  ne vjeruju žrtvama kad prijave da su  životno ugrožene”, kazali su iz NVO.

Podsjećaju i Radinovića i ostale donosioce odluka da su dužni da se bore protiv nasilja nad ženama i da doprinose stvaranju društvene klime koja će ohrabriti žene i djevojke da prijavljuju krivična djela i da o nasilju progovore bez straha od osude i nepovjerenja onih koji su dužni da štite njihove interese, i u parlamentu i na drugim mjestima odlučivanja.

“Činjenica da poslanicima mi moramo ukazivati da ovakva retorika predstavlja diskriminaciju, a time i kršenje Etičkog kodeksa poslanika, govori o nedostatku nadzora nad njegovom primjenom”, zaključili su u saopštenju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content