Crnoj Gori prijeko potreban Centar za kontrolu trovanja

Piše: Objavljeno: 09/12/2023
featured image

Crnoj Gori je potreban Centar za kontrolu trovanja, jer je, između ostalog, to jedan od uslova da naša država uđe u Evropsku uniju, a mi ne vidimo koliko bi takva ustanova donijela benefita, kazala je u izjavi za Portal RTCG toksikološkinja Sandra Đuranović.

Krajem prošle godine, iz Ministarstva zdravlja su obećavali da će takav Centar biti formiran u skladu sa standardima i zahtjevima Evropske unije, što je i dio akcionog plana za poglavlje 27.

Međutim, daleko smo od dobrih rezultata kada je ovo važno poglavlje u pitanju. To pokazuju upozorenja koja su nedavno stigla sa međunarodnih adresa – najnoviji izvještaj za poglavlje 27 najgori je od kada Evropska komisija (EK) priprema godišnje izvještaje za Crnu Goru.

Naše je tržište preplavljeno hemikalijama, a kako su ranije poručivali iz Ministarstva zdravlja, izvori trovanja su uglavnom ljekovi, proizvodi u domaćinstvu, proizvodi u poljoprivredi, biljke, industrijske hemikalije i prehrambeni proizvodi, pri čemu veliki procenat čine slučajna trovanja kod djece.

Upravo iz tog razloga treba nam Centar za kontrolu trovanja, gdje bi radili stručnjaci, kojih prema riječima Đuranović, naša država ima.

“Ovdje itekako ima ljudi koji bi mogli da rade u tom Centru i ja sam klinički toksikolog i to jedini u državi, a imamo i Zdenku Zoričić, specijalistu toksikološke hemije i tu bi mogli da napravimo početne korake da kako bi se ta ustanova razvila”, navela je Đuranović.

Ona je kazala da iz iskustva zna da stanovništvo nije upućeno u to koliko je otrova oko nas iz plastike, hrane, ljekova…

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content